15 C
București
duminică, 19 mai 2024 - 2:43
No menu items!

A început construcția primului oraș din lume care nu va avea străzi și mașini

spot_img

Arabia Saudită începe construcția Neom, primul oraș din lume care nu are străzi. Acesta va fi gata în 2024, va fi lipsit de mașini și alimentat cu energie 100% curată. Așezarea se va întinde de la munții din nord-vestul Arabiei Saudite până la Marea Roșie și va găzdui până la un milion de persoane. 

Neom este conceput ca un plan ambițios de a îndepărta Arabia Saudită de dependența de petrol și de a transforma țara într-un hub tehnologic.

Se vor investi 500 de miliarde de dolari, iar orașul va acoperi 10.000 de mile pătrate din provincia Tabuk din Arabia Saudită, în apropierea granițelor sale cu Iordania și Egipt.

Prezentat ca fiind cel mai mare sistem fără carbon al planetei, metropola cu 16 districte va cuprinde parcuri eoliene, energie solară și tehnologie de ultimă oră care transformă apa în oxigen și hidrogen pentru combustibil.

Prințul moștenitor al țării, Mohammed bin Salman, a anunțat prima dată planurile pentru The Line, prima parte a orașului Neom, o linie urbană cu o lungime de 105 mile de-a lungul unei „coloane vertebrale” centrale, în ianuarie, într-o declarație televizată.

În prezent, 1.500 de angajați lucrează și locuiesc deja pe șantier, scrie DailyMail.

 Se estimează că acesta va genera 380.000 de noi locuri de muncă și va crește PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030.

Se va întinde de la munții din nord-vestul Arabiei Saudite până la Marea Roșie și va găzdui până la un milion de persoane. 

Școlile, restaurantele, magazinele și alte destinații vor fi la o distanță de cinci minute și nicio călătorie nu va dura mai mult de 20 de minute.

Forma liniară și infrastructura subterană vor contribui la conservarea a 95% din peisajul natural, au spus dezvoltatorii.