14.3 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 17:31

A fost omorât liderul Stat Islamic? Un convoi în care se afla a fost bombardat în Irak / VIDEO

spot_img

Este posibil ca liderul grupării teroriste Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, să fi fost ucis. Informaţia a fost difuzată de Reuters, care citează oficiali militari cu rang înalt de la Bagdad. Abu Bakr al-Baghdadi s-ar fi aflat într-un convoi care ar fi fost lovit de un raid al armatei irakiene în vestul țării, în provincia Anbar, nu departe de granița cu Siria.

Forţele aeriene irakiene au bombardat duminică un convoi cu care se deplasa liderul grupării teroriste Stat Islamic în provincia Anbar, din vestul Irakului, dar soarta acestuia nu este cunoscută deocamdată, informează un comunicat al armatei, citat tot de Reuters.

“Forţele aeriene irakiene au bombardat convoiul teroristului Abu Bakr al-Baghdadi în timp ce se îndrepta spre Karabla, pentru a participa la o reuniune cu comandanţii SI”, se mai arată în comunicat.

Armata a precizat că forţele aeriene au bombardat de asemenea locul în care al-Baghdadi urma să se întâlnească cu comandanţii grupării Stat Islamic.

“Locul întâlnirii a fost de asemenea bombardat şi mulţi dintre liderii grupării au fost ucişi sau răniţi. Soarta asasinului al-Baghdadi este necunoscută, acesta fiind luat de un vehicul. Starea sănătăţii sale este încă neclară”, a precizat armata.

Gruparea Stat Islamic a ocupat teritorii vaste în Siria şi Irak, unde a proclamat un califat. Baghdadi susţine că a acceptat jurămintele de credinţă din partea mai multor susţinători din Libia, Egipt, Yemen, Arabia Saudită şi Algeria.

Potrivit ediţiei online a cotidianului britanic “The Guardian”, comunicatul a fost difuzat de “celula media de război”, o structură care oferă detalii despre lupta împotriva grupării SI şi vorbeşte în numele Ministerului irakian de Interne şi celui al Apărării, precum şi pentru forţele paramilitare Mobilizarea Populară.

Comunicatul a precizat că operaţiunea a fost efectuată în coordonare cu serviciile de informaţii ale Ministerului irakian de Interne şi cu centrul de comandă al operaţiunii comune care include consilieri militari din coaliţia condusă de SUA.

CNN aminteşte că informaţii potrivit cărora al-Baghdadi a fost vizat de atacuri aeriene au mai aparăut de două ori în ultimul an. În noiembrie, oficialii irakieni au afirmat că acesta a fost rănit într-un raid aerian. În martie, Ministerul irakian de Interne a anunţat că forţele aeriene irakiene l-au rănit pe al-Baghdadi într-un atac aerian asupra oraşului Al-Qaem. De fiecare dată, însă, pe reţelele de socializare au apărut înregistrări audio cu al-Baghdadi, la doar câteva zile după raidurile respective.

În octombrie 2011, SUA l-au catalogat oficial pe al-Baghdadi drept “terorist” şi au oferit o recompensă de zece milioane de dolari pentru informaţii care conduc la capturarea sau uciderea sa.