3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:04
No menu items!

A fost inventat tatuajul care produce electricitate

spot_img

Producerea de electricitate cu ajutorul transpiraţiei ar putea avea multiple utilizări, precum alimentarea cu energie a unor monitoare cardiace

 tatuaj care produce elctricitate

Un dispozitiv sub forma unui tatuaj, capabil să producă electricitate folosind transpiraţia umană, a fost creat de cercetătorii americani şi prezentat în cadrul unei conferinţe a American Chemical Society.

Tatuajul este, de fapt, o bio-baterie alimentată de un compus chimic – acidul lactic. Acesta din urmă este produs de muşchi în timpul efortului susţinut şi este conţinut în mod natural de transpiraţie. Producerea de electricitate cu ajutorul transpiraţiei ar putea avea multiple utilizări, precum alimentarea cu energie a unor monitoare cardiace, ceasuri digitale sau poate chiar telefoane mobile, relatează presa de peste ocean citată de Mediafax.

Ideea de a folosi „energia umană” pentru încărcarea bateriilor aparatelor portabile nu este nouă. Unele dispozitive recent create se folosesc de mişcare, altele se bazează pe sânge.

Dispozitivul nostru este primul care foloseşte transpiraţia. Este o dovadă a funcţionalităţii conceptului. În acest moment, tehnologia nu ne permite să obţinem multă energie – doar patru microwaţi. Dar lucrăm să o îmbunătăţim astfel încât să putem alimenta dispozitive electronice mici

Wenzhao Jia,

doctor la University California, San Diego, şi coordonator al studiului

Dintre voluntarii pe care au testat dispozitivul, cei care erau mai puţin antrenaţi produceau mai multă energie. Explicaţia constă în faptul că lipsa de antrenament face ca organismul să obosească mai repede şi să producă, astfel, mai mult acid lactic, spun oamenii de ştiinţă americani. Cercetătorii au încheiat un parteneriat cu o companie pentru a începe să dezvolte produsul.

C.A.