26.4 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 16:55
No menu items!

A fost identificată o nouă variantă de coronavirus, cu mutații fără precedent

spot_img

O nouă variantă de COVID, identificată în câteva țări europene, stârnește îngrijorări în rândul unor profesioniști din domeniul sănătății, deoarece există modificări la nivelul proteinei spike a coronavirusului care nu au mai fost văzute până acum, relatează The Jerusalem Post.

Varianta, cunoscută fie ca B.1.X, fie ca B.1.640, a fost raportată pentru prima dată de ziarul francez Le Telegramme, după ce luna trecută a infectat 24 de persoane la o școală franceză din regiunea Bretania. Când varianta a fost descoperită în Franța, școala la care a avut loc focarul a fost nevoită să închidă 50% din clase, a raportat Le Telegramme.

Deși, situația este acum sub control și nu au mai fost găsite cazuri în Franța din 26 octombrie, potrivit Agenției Regionale de Sănătate Franceză, varianta rămâne sub supraveghere.

Câteva cazuri au fost descoperite și în Regatul Unit, Elveția, Scoția și Italia, deși varianta Delta și subvariantele sale continuă să fie cele mai dominante tulpini.

Prof. Cyrille Cohen de la Universitatea Bar-Ilan, care este originar din Franța și se consultă în mod regulat cu oficialii francezi din domeniul sănătății, a explicat că varianta B.1.640 are câteva mutații fără precedent. Una în special a atras atenția: proteina spike, care este cea care permite virusului să se agațe de celula umană și să înceapă procesul de infecție, are unele deleții/ștergeri.

Se presupune că varianta a venit din Africa, un scenariu despre care, a spus Cohen, experții în sănătate se tem și care evidențiază necesitatea accesului egal la vaccinuri.

„Această variantă exemplifică faptul că, dacă lăsați o parte din populația lumii fără acces la vaccinuri, atunci virusul va continua să se înmulțească și va duce la mai multe variante”, a spus Cohen.

El a adăugat: „Nu vreau să sperii oamenii. Sunt doar câteva cazuri de B.1.640 acum și s-ar putea foarte bine ca într-o lună să uităm cu toții de această variantă. Dar, este un exemplu a ceea ce s-ar putea întâmpla dacă nu există acces la vaccinuri pentru toată lumea.”

                                                                                                                    Adina Silav