15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 14:39
No menu items!

A fost descoperit cel mai îndepărtat obiect din sistemul solar

spot_img

Astronomii au identificat cel mai îndepărtat obiect din Sistemul Solar, un corp ceresc format din gheaţă, situat la 15,5 miliarde de kilometri distanţă de Soare, transmite AFP.

Aflat la o distanţă de trei ori mai îndepărtată de Soare decât Pluto, obiectul numit V774104 are un diametru între 500 şi 1000 de kilometri.

Cercetătorii, care şi-au prezentat descoperirea la cea de-a 47-a întâlnire anuală a Societăţii Astronomice Americane, Divizia Ştiinţe Planetare, urmează să-l studieze în continuare pentru a putea să stabilească forma sa şi orbita pe care acesta o are. Va mai fi necesar un an până la stabilirea precisă a orbitei sale, însă, potrivit astronomilor, această planetă pitică s-ar putea alătura unei categorii emergente de obiecte ce evoluează la limitele sistemului solar și ale căror orbite ciudate sugerează o influență ipotetică a unei alte planete necunoscute sau a unor stele vecine.

„Nu putem explica orbita acestor obiecte cu ceea ce știm la ora actuală despre sistemul solar”, afirmă Scott Sheppard, astronom de la Carnegie Institution for the Science din Washington, unul din autorii descoperirii făcute pornind de la observații efectuate cu telescopul japonez Subaru.

Precedentul obiect cunoscut ca fiind cel mai îndepărtat de Soare era planeta pitică Eris, care are și o Lună și evoluează pe o orbită ce variază între 5,7 miliarde și 14,6 miliarde de kilometri de astrul nostru. Prin comparație, Pământul se află la 149 milioane de kilometri de Soare.

Sonda americană Voyager 1, lansată în 1977 și care a ieșit în 2012 din zona de graniță a sistemului solar (numită heliopauză), se află în prezent la circa 20 de miliarde de kilometri de Soare.

Marea întrebare în legătură cu obiecul nou descoperit este dacă orbita sa se deplasează în interior, spre Sistemul Solar, sau în exterior, aşa cum se întâmplă cu obiectele cunoscute sub numele de 2012 VP113 şi Sedna.