5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 18:02
No menu items!

900 de milioane de lei din fondul de rezervă vor fi plătite fraților Micula, pentru ridicarea popririi de pe conturile Romatsa

spot_img

Guvernul va achita datoria pe care statul o are către societățile fraților Ioan și Viorel Micula, astfel încât Romatsa, regia care dirijează traficul aerian din România, să nu își înceteze funcționarea.

Guvernul Orban a adoptat, în ședința de vineri, 13 decembrie, o hotărâre prin care a suplimentat  bugetul Ministerului de Finanțe cu suma de 912,5 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

“Aceste fonduri vor fi utilizate pentru efectuarea plății, în cursul zilei de astăzi, a titlului executoriu în România în hotărârea arbitrală din dosarul nr. ARB/05/20, pronunțată de Curtea de Arbitraj Internațională a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (Cauza Micula)”, se arată în comunicatul Guvernului. “Am luat decizia de a convoca sedința de guvern, astăzi, la ora 9:00, din mai multe considerente. Primul considerent este cel legat de situația în care ne găsim datorită unui titlu executoriu în baza unei decizii luate de Curtea arbitrară, în speță fratii Micula împotriva statului român. Pe scurt, în 2013, ca urmare a sistării în 2004 de către Guvernul Năstase a ajutorului de stat acordat către trei companii deținute de frații Micula, Curtea arbitrară a luat decizia ca statul să plătească 84 milioane de dolari. Statul a ignorat această decizie, situația este extrem de gravă. La ora actuală, Romatsa se afla într-un pericol de a nu mai putea efectua serviciile de navigație aeriană din cauza situației financiare. A doua problemă majoră e apariția unui titlu executor în România, în baza căruia au început să fie atacate conturile Ministerului Finanțelor și companii profitabile ale statului român, cum ar fi Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica. Executorul încearcă să obțină banii de la statul român și se îndreaptă spre activele statului”, a anuntat premierul Ludovic Orban.

Premierul a adăugat că suma pe care statul a va achita din fondul de rezervă este cea destinată autorităților locale, care vor primi bani cu întârziere, după a treia rectificare de buget.

E. Stan