13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 14:40
No menu items!

9 lucruri de evitat seara, pentru a avea un somn bun

spot_img

1. Nu mâncați alimente grase sau picante

Stomacul are mai mult de muncă pentru a digera mâncarea grasă, ceea ce provoacă un inconfort intestinal. În plus, hrana picantă antrenează sucurile gastrice, care urcă pe esofag în timp ce corpul este întins pe pat.

Ideal este să mănânci cu cel puțin două ore înainte de culcare. Dacă sunteți obligat să mâncați exact înainte de culcare, alegeți alimente care favorizează somnul (alimente simple, un pahar cu lapte)

2. Nu beți alcool

Este adevărat că alcoolul dă somnolență. Dar, paradoxal, diminuează calitatea somnului, acesta devine mai puțin odihnitor.

3. Nu beți multă apă

Pentru a vă hidrata bine, trebuie să beți apă pe toată durata zilei. Dacă beți apă înainte de a vă culca, există riscul să vă treziți pentru a vă duce la toaletă.

 4. Nu stați în fața unui ecran

Timpul petrecut în fața telefonului mobil sau a laptopului are efecte negative asupra somnului. Lumina albastră emisă de aceste aparate stimulează creierul, iar corpul nu se poate relaxa. De asemenea, televizorul poate avea un impact asupra somnului. Cele mai indicate activități sunt cititul sau meditația.

 5. Nu faceți activități intense de tip cardio

Exercițiile fizice sunt foarte importante pentru a adormi bine, dar nu înainte de ora somnului. Sportul accelerează ritmul cardiac și crește nivelul energiei, deci este mai greu să te relaxezi. Este indicat să faci sport cu cel puțin trei ore înainte de somn.

6.  Nu citiți e-mailuri de serviciu

A te gândi la muncă înainte de somn produce neliniște și agitație. Un studiu din 2014 al Universității din Michigan a arătat că persoanele care citesc e-mailuri de serviciu după orele 21 sunt mai obosite și au dificultăți de concentrare pentru a doua zi. Înainte de somn, este recomandat să ai 30 de minute de relaxare totală, fără nicio activitate legată de muncă sau care necesită concentrare.

7. Nu beți cafea

Cafeaua băută după-amiaza sau seara poate împiedica somnul. Efectele cofeinei acționează până la 12 ore după ingerare. Și cafeaua decofeinizată poate păstra urme de cofeină, deci ideal este să te asiguri că băutura caldă de seară nu conține stimulatori.

8. Nu mâncați ciocolată

Ciocolata este o sursă de cofeină, în special ciocolata neagră. Ciocolata mai conține teobromină – care are ca efecte creșterea ritmului cardiac și insomnia.

9. Nu vă certați

Nu este bine să te culci supărat – stresul produce creșterea de cortizol, ceea ce diminuează calitatea somnului. Evitați certurile sau discuțiile dificile înainte de somn.