9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 12:49
No menu items!

8 pacienți COVID, intubați, au rămas fără oxigen la Timișoara. Ventilatoarele s-au blocat

spot_img

O gravă disfuncție a sistemului de oxigen a pus în pericol, miercuri, viața celor opt pacienți în stare severă covid care erau îngrijiți în unitatea mobilă de terapie intensivă de la Timișoasa. Numai prezența de spirit a personalului medical care a observat defecțiunea a făcut ca pacienții să fie salvați de un transfer în timp util în secțiile ATI din două spitale din oraș. Aceasta nu este prima defecțiune majoră a TIR ului de resuscitare, în trecut fiind trimisă la reparții pentru defecțiuni la instalația de încălzire. Patru astfel de unități mobile de terapie intensivă au fost achiziționate de Departamentul pentru Situații de Urgență.

A fost un consum foarte mare de oxigen din cauza unei supraîncărcări bruște. În noaptea respectivă au fost internați 4 sau 5 pacienți, toți aveau nevoie de ventilație la presiune înaltă. Au apărut niște fluctuații pe presiunea de oxigen care a venit în instalație. Din cauza acestor fluctuații ventilatoarele au intrat în eroare și, în consecință, am decis, în momentul de față se face o verificare să vedem dacă totul este funcțional și sigur pentru pacienți, să transferăm ceilalți pacienți în celelalte spitale. (…) S-a activat planul alb și cu ajutorul colegilor de la Ambulanță și de la Spitalul Județean am putut transfera în siguranță pacienții în Județean și în secțiile noastre. (…) Am anunțat, bineînțeles, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și pe toți cei care s-au ocupat de această unitate și împreună cu ei facem verificările ca să o facem funcțională la parametri normali cât de repede posibil. Este greu de spus cât de repede, dar probabil și sper ca cel târziu în cursul zilei de mâine să fie funcțională”, a declarat șef lucr. dr. Daniel Maliță, managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Astfel, cinci dintre pacienți au fost transferați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, iar trei în secțiile Spitalului Municipal. Potrivit managerului Daniel Maliță, starea pacienților nu a fost afectată de această de această defecțiune.

La finalul lunii octombrie, acelasi container ATI era instalat in curtea Spitalului Victor Babes din Timisoara. Atunci s-a stricat instala’ia de climatizare, astfel că doctorii s-au văzut nevoiți să-i ferească de frig pe pacienți, folosind aeroterme și numeroase pături. Reîntors de la reparații, TIR-ul de terapie intensivă a fost mutat în curtea Spitalului Municipal.

Sursa foto: Opinia Timișoarei