13.4 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 22:39

8 lucruri pe care trebuie să le știi despre sare

sare

Sarea este condimentul cel mai folosit în lume, pentru a da gust mâncării. Totuşi, ce cantitate se recomandă să mâncăm şi ce ar mai trebui să ştim despre sare?

  1. Sarea este esenţială pentru organism, fiind responsabilă pentru sute de funcţii vitale, însă poate contribui, de asemenea, la probleme de sănătate cum ar fi hipertensiune arterială și boli de inimă atunci când este consumata în exces. În plus, sarea a fost corelată cu alte probleme, cum ar fi cancerul de stomac și boli de rinichi.
  2. Dacă excesul de sare pune inima în pericol, deficitul poate creşte riscul de accident vascular cerebral.
  3. Un adult consumă zece grame de sare în fiecare zi. Specialiştii sugerează un consum care să nu depăşească o greutate de şase grame în fiecare zi (aproximativ o linguriţă). Este echivalentul a 2,5 g de sodiu. Copiii au nevoie de mai puţin, iar bebeluşii sub un an nu ar trebui să aibă sare adăugată în alimentaţie.
  4. 75-90% din aportul de sare provine din mâncărurile procesate care sunt de obicei bogate în sodiu, conservanți, și alte ingrediente nesănătoase asortate. Dacă eviţi mâncărurile procesate şi găteşti acasă, poți să adaugi sare în compoziţie, dar moderat.
  5.  Industria alimentară a fost reticentă în reducerea nivelului de sare din cauza faptului că va scădea consumul de băuturi răcoritoare
  6. Pâinea este cea mai importantă sursă de sare. Acum există pe piaţă variante cu un conţinut redus de sare.
  7.  Sarea naturală de mare conţine circa 80 de minerale necesare organismului uman. Sarea de masa rafinată, disponibilă în numeroase supermarketuri, este tratată chimic, iar mineralele benefice sunt îndepărtate.
  8. Vitaminele și mineralele pe care le contine sarea, cum ar fi clorura de sodiu și iod, pot ajuta la menținerea echilibrului lichid, temperatura corpului, și  a funcției musculare. Sarea este, de asemenea, necesară pentru menținerea pH-ului sanguin adecvat.

C.A.