70 de spitale vor fi controlate pentru depistarea infecţiilor intraspitaliceşti

70 de spitale vor fi evaluate în cadrul acţiunilor din Planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu, a declarat că planul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale şi monitorizare a utilizării antibioticelor şi a antibiotico-rezistenţei va începe imediat şi presupune într-o primă etapă evaluarea spitalelor.

Grupul tehnic de lucru a elaborat un document cu principalele direcţii de acţiune care trebuie urmate în cele mai importante spitale din ţară, unităţi unde pot apărea mai frecvent infecţii nosocomiale şi unde se înregistrază cele mai mari consumuri de antibiotice. Ministerul Sănătăţii doreşte ca în primul an, 70 de spitale să facă parte din acest program, iar în decurs de 5 ani, toate spitalele din România să aibă bine pus la punct un sistem de prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale.

Infecţiile nosocomiale sunt privite drept o problemă importantă de siguranţă a pacienţilor în legătură cu acordarea asistenţei medicale, iar gravitatea lor derivă din implicarea frecventă a unor germeni rezistenţi la antibiotice şi evoluţii grave ce apare de multe ori la pacienţii cu deficienţe ale apărării antiinfecţioase.

S. Marinescu

NICIUN COMENTARIU