28.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 16:24
No menu items!

600 de kilograme de uraniu sărăcit, descoperite sub ruinele unei foste fabrici

spot_img

Aproximativ 600 de kilograme de uraniu sărăcit, material radioactiv, au fost descoperite pe platforma fostei fabrici Vulcan din Sectorul 4 al Capitalei. Este vorba despre mai multe instalații abandonate între ruinele fabricii.

Totul a ieșit la iveală o dată cu demolarea unei clădiri ce a aparținut Nuclear Montaj. Sub dărâmături au fost găsite mai multe instalații radiologice ce conțineau uraniu sărăcit, scrie Mediafax.

La momentul închiderii, soceitatea în cauză ar fi avut obligația de a neutraliza toate aceste echipamente prin predarea lor către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară.

Iată comunicatul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN):

„În cursul zilei de 12 martie a.c., CNCAN a fost sesizat cu privire la existenta unui potential pericol urmare a demolarii unei cladiri de pe platforma fostei fabrici Vulcan, care adapostea 35 de instalatii radiologice industriale continand uraniu saracit, apartinand societatii Nuclearnomtaj S.A. – entitate autorizata CNCAN in lichidare. O echipa CNCAN s-a deplasat la fata locului si, urmare a constatarii degradarii protectiei fizice a materialelor nucleare depozitate, a solicitat prezenta Politiei Romane pentru investigarea imprejurarilor care au condus la producerea acestui eveniment si asigurarea protectiei fizice a instalatiilor pana la finalizarea procesului de transfer al acestora la un depozit autorizat. (…) In etapa de evacuare toate instalatiile nucleare au fost scoase din depozit si transferate in siguranta la IFIN-HH. In urma masurarii nivelului de contaminare a zonei, s-a constatat ca nu exista pericol radiologic pentru populatie si mediul inconjurator”, se arată într-un comunicat CNCAN.