-0.1 C
București
marți, 18 ianuarie 2022 - 8:45
No menu items!

Statistică devastatoare: Peste 6 milioane de români, interceptați de SRI în 12 ani

spot_img

Președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, Claudiu Manda, a declarat, joi, că, potrivit calculelor Comisiei, peste 6 milioane de români au fost interceptați de SRI, în 12 ani. 

Principalele declarații ale lui Claudiu Manda: 

”În România, mandatele de securitate națională au fost obținute doar în baza unei decizii CSAT, nu în baza legii. Lucrul acesta a fost reglementat prin lege abia în anul 2004.

În perioada 2002-2016, SRI a devenit organismul național de interceptare. (…)Restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor, prevăzute de Constituție, a fost făcută la scară largă. Față de anul 2005, când a intrat în vigoare această lege, avem o creștere de trei ori a mandatelor de interceptare a comunicațiilor. De asemenea, în anul 2014 avem 44.000 de mandate de supraveghere tehnică.

Din calculele de la Comisie, putem spune că în perioada 2004-2016 au fost interceptate peste 6 milioane de persoane. Mi se par niște cifre extraordinar de mari, nu putem să le comentăm noi la Comisie, însă credem că e prea mult, în contextul în care populația activă a României este de 9 milioane de oameni.

Cel mai lung mandat de interceptare îl regăsim în dosarul Strutinsky, care a fost interceptat aproape 6 ani. De asemenea, cel mai mare grup de persoane interceptate, 80, îl regăsim în cazul Tăriceanu”, a spus Claudiu Manda.

Potrivit președintelui Comisiei pentru controlul activității SRI, “la nivelul anului 2012, întreg Guvernul era interceptat pe bază de mandat de securitate națională.”

“În ceea ce privește Parlamentul, am primit o statistică și observăm că cei mai vocali lideri ai Parlamentului erau interceptați. De asemenea, am întrebat dacă au fost interceptați membrii CSAT, însă la această întrebare nu am primit încă răspuns.”, a mai spus Claudiu Manda.