28 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 15:21
No menu items!

6-8 milioane de morţi directe şi indirecte din cauza COVID-19. Un bilanţ de două-trei ori mai mare decât cel oficial

spot_img

Bilanţul morţilor de COVID-19 în lume este de două-trei ori mai mare, de la apariţia primelor cazuri în China, la sfârşitul lui 2019, estimează, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătălii (OMS) în raportul anual al statisticilor sanitare mondiale, relatează AFP.

COVID-19 a ucis în 2020 cel puţin trei milioane de oameni în mod direct sau indirect, estimează OMS în raport, în contextul în care bilanţul oficial este de aproximativ 1,8 milioane de morţi.

„Acest lucru corespunde unor estimări similare care preconizează toate că numărul total al morţilor este de cel puţin de două până la trei ori mai mare decât bilanţul oficial”, a anunţat într-o conferinţă de presă dr. Samira Asma, subdirectoarea generală a OMS.

Pandemia a cauzat până în prezent ”aproximativ şase până la opt milioane” de morţi directe şi indirecte, potrivit calculelor sale.

În prezent, bilanţul oficial al pandemiei de COVID-19 este de 3,4 milioane de morţi.

OMS cooperează împreună cu ţările lumii pentru a afla care este ”adevăratul bilanţ uman al pandemiei, pentru a fi mai bine pregătiţi la viitoarea urgenţă”, anunţă Samira Asma.

Diferenţa între ceea ce experţii numesc ”supramortalitate” sau ”exces de decese” şi bilanţul oficial al morţilor de COVID- 19 are la bază mai mulţi factori. Unele ţări întârzie în notificarea deceselor, iar unii oameni au murit şi nu au fost testaţi. Alte decese sunt cauzate de alte boli, de care nu s-au putut trata fie de frica de a se duce în centre de sănătate, fie din cauza unor măsuri de izolare.