24.2 C
București
marți, 3 august 2021 - 11:02

6.400 de absolvenți din 2014 vor avea acces la locuri de muncă în IMM-uri, cu subvenții de la UE

spot_img

Suma maximă primită de companii este de 1.300 de lei lunar/angajat, timp de maximum un an

angajati banca

Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism a depus opt proiecte strategice pentru proiectul ”Locuri de muncă subvenţionate”, cu finanțare de la POSDRU (Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane).

Anunțul a fost făcut vineri de Ministerul Fondurilor Europene. Apelul de proiecte este construit pe o schemă de minimis și susţine angajarea tinerilor absolvenţi şi dinamizarea activității în mediul privat.

”Autoritatea de Management POSDRU va evalua cât mai repede proiectele depuse în cadrul apelului pentru ca banii europeni alocaţi pentru acest apel, aproximativ 40 milioane de euro, să poată ajunge în mod rapid și eficient la IMM-urile care angajează tineri absolvenţi promoţia 2014. Subvenţiile acordate firmelor vor acoperi plata unui salariu net de 900 de lei pentru absolvenţii de studii medii, respectiv de 1.300 de lei pentru absolvenţii de studii superioare, pe o perioadă de minimum 6 luni şi de maximum 12 luni”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

Banii se vor duce către 6.400 de absolvenți ai anului 2014 – 4.000 cu studii superioare şi 2.400 cu studii medii.

Cele opt proiecte strategice vor începe din iulie, a declarat Florin Nicolae Jianu, ministrul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri și Turism.

Numărul maxim orientativ de posturi care vor face obiectul subvenţionării, în funcţie de categoria în care se încadrează beneficiarul schemei de minimis, este următorul:

  • microîntreprinderi – 3 locuri de muncă;
  • întreprinderi mici – 7 locuri de muncă;
  • întreprinderi mijlocii – 15 locuri de muncă.

Subvențiile aferente salariilor tinerilor absolvenți vor fi acordate lunar. Companiile care vor angaja absolvenți vor fi obligate să realizeze un plan educațional pentru fiecare persoană nou angajată pentru a proba demersul procesului educațional aferent învățării la locul de muncă, se mai arată într-un comunicat al Departamentului.

V.B.