12.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024 - 3:13
No menu items!

50% dintre spaniolii care au murit de covid aveau glicemia crescută, chiar dacă nu erau diabetici

spot_img

Cercetătorii spanioli au descoperit că pacienții Covid care au ajuns  în spital cu niveluri de zahăr din sânge peste nivelul normal au șanse mai mari de a muri acolo – indiferent dacă au fost diabetici, relatează Reuters, citând cele mai recente studii în domeniu referitoare la cauzele mortalității și siguranța diferitelor metode de dezinfectare a echipamentelor de protecție.

Un nivel ridicat de zahăr din sânge poate prezice un curs dificil pentru pacienții cu COVID-19 care au nevoie de îngrijiri spitalicești, chiar dacă nu au diabet, potrivit unui nou studiu realizat pe 11.000 de pacienți cu COVID-19 din Spania. Niciunul nu a fost grav bolnav când au ajuns la spital. Dar cercetătorii au descoperit că cei care au ajuns cu niveluri de zahăr din sânge peste nivelul normal au șanse mai mari de a muri în spital – indiferent dacă au fost diabetici. În general, 20% dintre pacienți au murit în timpul spitalizării, inclusiv 16% dintre persoanele cu zahăr din sânge sub 140 miligrame pe decilitru la internare, 34% dintre cei cu niveluri de 140 până la 180 mg / dl și 41% dintre pacienții cu niveluri peste 180 mg / dL. (Un nivel de 200 mg / dL sau mai mare indică diabetul zaharat.) După luarea în considerare a vârstei și a afecțiunilor medicale, pacienții cu cele mai ridicate niveluri au fost cu 50% mai multe șanse de a muri în spital decât pacienții cu cele mai scăzute niveluri. Persoanele cu nivel ridicat de zahăr din sânge au prezentat, de asemenea, un risc mai mare de a avea nevoie de îngrijire intensivă și asistență mecanică pentru respirație. Într-un raport publicat marți în Annals of Medicine, cercetătorii spun că controlul prompt al zahărului din sânge ar trebui să fie obligatoriu în gestionarea pacienților internați cu COVID-19, indiferent dacă au diabet.

Pandemia crește în SUA decesele prin supradoză de droguri

Potrivit cercetătorilor, pandemia COVID-19 ar putea determina o creștere a deceselor cauzate de supradoza de droguri în Statele Unite. Între martie și august, numărul de stopuri cardiace legate de supradoză a atins un nivel de peste dublu față de media din ultimii doi ani și a rămas cu 48,5% mai mare până la sfârșitul perioadei de studiu, au raportat joi în JAMA Psychiatry. Datele provin de la Sistemul Național de Informații EMS (NEMSIS), un registru de peste 10.000 de agenții EMS din 47 de state. Tendința ascendentă a stopurilor cardiace corespunde unei scăderi accentuate a mobilității oamenilor, ceea ce i-a determinat pe cercetători să sugereze că o izolare socială crescută în timpul pandemiei ar fi putut contribui la condițiile de supradozaj letal. Există strategii care pot ajuta la atenuarea mortalității asociate cu supradozajele de droguri chiar și în timpul pandemiei, a declarat pentru Reuters coautorul Joseph Friedman de la Universitatea din California, Los Angeles. „Eliminarea barierelor logistice și financiare în calea accesului la medicamente precum metadonă și buprenorfină este deosebit de importantă”, a spus el. „Permiterea farmaciilor să elibereze metadonă și furnizarea de fonduri de urgență pentru ca aceste medicamente să fie accesibile ar putea face o mare diferență”.

Nu există încă o soluție bună pentru decontaminarea și refolosirea măștilor

Nici o metodă de decontaminare a echipamentelor de protecție individuală (EIP) ale lucrătorilor din domeniul sănătății nu reiese cel mai bine, potrivit unui studiu publicat joi în Jurnalul American de Control al Infecțiilor, iar reutilizarea nu este recomandată dacă poate fi evitată. Cercetătorii au analizat 40 de studii care au testat diferite metode de sterilizare a măștilor N95 și a filtrelor de ultimă generație. Acestea includ abur, peroxid de hidrogen, lumină ultravioletă, cuptoare cu microunde și aragazuri electrice, printre altele. De asemenea, au fost testați agenți de dezinfectare precum înălbitor, săpun și apă și alcool. Rezultatele au diferit în funcție de modelul de mască, producător și procesul de sterilizare sau dezinfectare. Mai mult, majoritatea metodelor par să aibă ca rezultat cel puțin unele daune structurale sau slăbirea capacității de filtrare a măștilor, potrivit coautorului Vanessa de Brito Poveda de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia. Împreună cu procesele de dezinfecție sau sterilizare, sistemele de sănătate care reutilizează măștile trebuie să ia în considerare necesitatea trasabilității, dacă aceeași mască poate fi împărtășită de diferiți profesioniști; controlul numărului de reutilizări ale fiecărei măști; instruirea personalului pentru inspectarea integrității și funcționalității măștii după uzura de rutină și metode de curățare pentru eliminarea materiei organice și a solului (cum ar fi produsele cosmetice reziduale). „Dovezile științifice disponibile până în acest moment nu susțin niciun proces la fel de sigur”, a spus Brito Poveda, deși consideră că metodele automatizate sunt mai sigure decât metodele manuale.

Sursa: Reuters

Editor: M.C.