15.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022 - 9:02
No menu items!

5 terenuri, o casă cu etaj și 2 apartamente, averea fostului director RATB, Viorel Popescu

spot_img

Procurorii DNA au pus sechestru pe averea fostului director general al RATB, Viorel Popescu, arestat pentru corupție

viorel popescu ratb

Anchetatorii au dispus sechestru pe toată averea lui Viorel Popescu – 5 terenuri din judeţul Ilfov, în suprafaţă totală de aproximativ 8500 mp, două apartamente din Bucureşti, precum şi o casă cu etaj şi terenul aferent din Bucureşti. Prejudiciul pe care îl are de recuperat Regia se ridică la suma de 3,65 milioane de lei.

Fostul director al RATB Viorel Popescu a fost reţinut, la sfârșitul săptămânii trecute, de procurorii anticorupţie, sub acuzaţia de abuz în serviciu, după ce a împuternicit o firmă care nu avea drept asistenţă juridică să ofere regiei astfel de servicii, prejudiciul fiind estimat la 820.000 de euro. Potrivit DNA, Popescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în scopul obţinerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecinţe deosebit de grave.

În primăvara lui 2013, Guvernul a sesizat DNA asupra unor posibile fapte de natură penală identificate în activitatea RATB în perioada 2010-2012, identificate de Corpul de Control în urma unor verificări efectuate la solicitarea primarului general.

În nota de control s-a arătat, printre altele, că reprezentanţii RATB din perioada cercetată au acoperit pierderi de 12,1 milioane lei din fondurile destinate servicului de transport public subvenţionat, prin schimbarea destinaţiei banilor, şi au comis nereguli în atribuirea unor contracte de achiziţii, ceea ce poate întruni elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

RATB, care în 2010 şi 2011 a raportat un profit contabil zero, a efectuat cheltuieli de protocol de 450.967 lei, din care 299.119 lei pentru produse de la cantină, de patiserie, băuturi şi cafea pentru conducerea regiei, iar alte 10.530 lei au fost cheltuite pentru 6 stilouri cu peniţe de aur şi platină tip Mont Blanc, la un preţ de circa 1.700-1.300 lei/bucata, pentru membrii Consiliului de Administraţie al RATB.

Viorel Popescu a fost ales în funcţiile de preşedinte al Consiliului de Adminsitraţie al RATB şi de director al regiei la 10 noiembrie 2011 și a fost revocat din aceste funcții în septembrie 2012.

S.M.