10 C
București
marți, 20 aprilie 2021 - 19:44

5 cetățeni români, pe lista celor 89 de persoane care nu pot intra în Rusia. UPDATE

Decizia Moscovei vine ca replică la restricțiile impuse de UE la adresa unor oficiali ruși

 ucraina - rusia

Update 16.41

Printre cele 89 de persoane vizate, cele mai multe sunt din Polonia – 18 ;i din statele baltice – 15, inclusiv Vytautas Landsbergis, primul președinte al Lituaniei din epoca post-sovietică. De asemenea, pe listă este filosoful francez Bernard-Henri Levy, care a susținut o serie de conferințe despre regimul autoritar al lui Vladimir Putin. Nici o persoană din Ungaria.

Update 13.42

Lista completă a fost publicată de un site din Finlanda – LINK

Rusia a întocmit o listă cu 89 de cetățeni din Uniunea Europeană cărora le-a interzis accesul pe propriul teritoriu, iar pe această listă se află și cinci cetățeni români: Iulian Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Haţegan, Adrian Cioroianu şi Liviu Chondon.

Lista cetățenilor români a fost prezentată de fostul consilier prezidențial Iulian Chifu, care spune că a primit-o din partea unui prieten rus, potrivit Mediafax.

Iulian Chifu a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu.

Eugen Tomac este lider al Partidului Mişcarea Populară.

Gheorghe Haţegan este director general adjunct la Transgaz.

Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe și urmează să fie delegat permanent pe lângă UNESCO.

Liviu Chondon a preluat la începutul anului trecut postul de comandor al Forţelor Navale Române.

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat, vineri, că mai multe ambasade ale ţărilor UE de la Moscova au primit, joi, o listă neagră cu numele unor oficiali cărora li se interzice intrarea în Rusia. Scandalul s-a declanșat după ce trei deputați olandezi, care doreau să efectueze o vizită în Rusia, au fost nevoiți să își anuleze călătoria întrucât MAE rus le-a refuzat viza.

Premierul belgian Didier Reynders a confirmat informaţia, precizând că pe listă se află 89 de persoane.

Pe listă apar, printre alţii, Guy Verhofstadt, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Jerzy Buzek, fostul preşedinte al Parlamentului European, vicepremierul britanic Nick Clegg, John Sawers, fost director al MI6, Stefan Fule, fost comisar european pentru extindere, şi Karl Schwarzenberg, fostul ministru ceh de externe.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari şi lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franţa, Grecia şi Finlanda.

Ministerul român de Externe a precizat sâmbătă că Ambasada României de la Moscova a primit această listă de la Delegația UE la Moscova și că va solicita explicații părții ruse cu privire la cetățenii români aflați pe listă, potrivit Agerpres.

În martie, Consiliul Uniunii Europene a aprobat prelungirea măsurilor restrictive împotriva persoanelor și entităților care au contribuit la atacul împotriva integrității teritoriale a Ucrainei, prin anexarea Crimeei și destabilizarea Donbasului. Lista completă

Măsurile vizează 151 de persoane și 37 de enități (companii, entități politico-administrative). Printre persoanele atinse de resticții sunt politicieni de vârf de la Moscova (Dmitri Rogozin, Serghei Narîșkin), comandanți militari ruși, șefii principalelor servicii de informații ruse – FSB, GRU și SVR  și lideri ai rebelilor din Ucraina. Acestora le-au fost înghețate activele aflate în state UE și nu pot călători pe teritoriul Uniunii.