6.8 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 22:45
No menu items!

46 de milioane de convorbiri telefonice interceptate de NSA, pe lună, în Italia

spot_img

 nsa

Scandalul numit “Datagate” (scandalul spionajului american) continuă în Italia după descoperirea faptului că Agenția națională pentru securitate (National Security Agency, NSA) din SUA a interceptat în Italia 46 de milioane de convorbiri telefonice pe lună, în perioada decembrie 2010 – ianuarie 2013, informează luni presa din Peninsulă, transmite Agerpres.

Într-un articol intitulat “NSA a ascultat în Italia 46 de milioane de apeluri telefonice pe lună”, semnat de corespondentul din SUA al ziarului “La Repubblica”, Andrea Tarquini, se arată că aceste date “îngrijorătoare” au fost difuzate recent de site-ul american “Cryptome”. Datele se referă la perioada 10 decembrie 2010 — 8 ianuarie 2013, în care au fost analizate așa-numitele “metadate”, adică numărul de telefon apelat, identitatea persoanei apelate și durata convorbirilor. În total, în întreaga lume, în aceeași perioadă, numărul telefoanelor interceptate de NSA a fost de aproape 125 de miliarde pe lună.

După ce cotidianul francez “Le Monde” a relevat că, într-o singură lună, agenția americană NSA a “controlat” peste 70 de milioane de comunicații telefonice în Franța, Italia descoperă că “spionii americani” au făcut același lucru în Peninsulă.

Datele difuzate de site-ul american “Cryptome” se bazează pe o analiză a programului “Boundless Information” al agenției NSA, revelat pentru prima dată în luna iunie de publicația britanică “The Guardian”. Informațiile referitoare la Italia sunt confirmate luni și de cotidianul spaniol “El Mundo” /într-un articol semnat de jurnalistul american Glenn Greenwald și de jurnalistul spaniol German Aranda/, care subliniază că, în aceeași perioadă, NSA a controlat în Spania peste 60 de milioane de apeluri pe lună, notează principalul cotidian roman.

Cotidianul “Corriere della Sera” din Milano anunță că site-ul “Cryptome” susține că, în total, în întreaga lume, în aceeași perioadă, telefoanele controlate în fiecare lună de NSA au fost 124,8 miliarde, inclusiv în SUA.

Principalul cotidian milanez publică o listă a țărilor interceptate, din care fac parte Irakul, Arabia Saudită și Egiptul, dar și Pakistan, Afganistan, India, SUA, Iran, Iordania, Germania, Franța, Spania și Olanda.

Între timp, scrie cotidianul “La Stampa” din Torino, potrivit unui articol apărut în publicația americană “Wall Street Journal”, NSA ar fi sistat programul utilizat pentru a “spiona” 35 de lideri mondiali, printre care cancelarul german Angela Merkel.

La Washington a sosit o delegație formată din nouă membri ai Parlamentului European, cu scopul de a cere explicații autorităților americane asupra presupuselor abuzuri ale “spionilor americani”. O misiune programată de mai mult timp, dar care în ultimele zile a căpătat “o semnificație politică deosebită”. În ciuda gravității faptelor, directorul de la NSA, Keith Alexander, a refuzat să-i primească pe parlamentarii europeni, care se vor întâlni însă cu Robert Litt, consilier general al Direcției naționale pentru securitate, iar la Casa Albă vor avea o întrevedere cu Karen Donfried, directoarea departamentului Afaceri europene din cadrul Consiliului național pentru securitate, conchide publicația menționată.

C.A.