14.2 C
București
marți, 28 septembrie 2021 - 22:00

45 de afgani, evacuați sâmbătă din Afganistan. Ei vor ajunge în România

spot_img

45 de cetățeni afgani au fost evacuați, sâmbătă, din Afganistan și urmează să fie aduși în România.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), până în prezent, 61 de afgani, colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile precum jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora, au fost evacuaţi din Afganistan ca urmare a acţiunilor întreprinse de Celula de criză interinstitutională.

“Aceștia se adaugă evacuării cu succes a tuturor celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriati, astfel că în prezent nu mai sunt cetățeni români care să solicite evacuarea, precum și a 7 cetățeni ai unor state aliate”, a transmis MAE.

Sâmbătă, 45 de cetăţeni afgani au părăsit teritoriul Afganistanului şi se află în siguranţă pe teritoriul pakistanez, fiind preluaţi de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad si transportaţi într-o locaţie unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

În 3 septembrie, cinci cetăţeni afgani, din categoria persoanelor esenţiale pentru România, au fost evacuaţi din Afganistan şi se află în siguranţă în Pakistan, urmând și ei să fie aduși în România. De asemenea, alte şase persoane de cetăţenie afgană au fost sprijinite de Celula de criză interinstituţională în vederea evacuării prin emiterea de către Ambasada României la Islamabad a vizei de intrare în România.

                                                                                                                   Adina Silav