4.8 C
București
marți, 19 martie 2024 - 4:58
No menu items!

40% din români nu ştiu ce este acela un psiholog

spot_img

Colegiul Psihologilor cere ca accesul pacienţilor la serviciile psihologice să fie uşurat. Ei cer şi decontarea consultaţiilor de către CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) refuză accesul pacienţilor români la serviciile psihologice, se afirmă într-un comunicat al Colegiul Psihologilor din România. Aceasta pentru faptul că acest tip de servicii medicale nu este se regăseşte în Contractul-cadru şi, prin urmare, nu poate fi decontat de CNAS, instituţie care gestionează fondurile publice din sistem.

În acest moment, pacienţii români pot apela la serviciile de psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică sau logopedie doar dacă scot bani din buzunar, întrucât CNAS nu încheie contracte cu cabinetele psihologilor.

Reprezentanţii breslei susţin că aproximativ 40% din populaţia României aflată în mediul rural nu a beneficiat niciodată de o evaluare psihologică clinică şi nu ştie ce este acela un psiholog.

Psihologii lansează acest semnal de alarmă în contextul discuţiilor pe marginea proiectului noii Legi a sănătăţii. “Solicităm Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să recunoască și să introducă în Contractul-cadru serviciile psihologice. Traversăm o perioadă de criză economică în care depresia şi alte afecțiuni psihogene au devenit o problemă de sănătate publică. În aceste condiții, este extrem de necesar ca pacienții să aibă acces direct la servicii psihologice de diagnosticare şi recuperare prin decontare directă cu casele de asigurări. Avem nevoie de un program național de asistență psihologică a populației”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.

Specialiştii susţin că situația asistenței psihologice este la fel de dificilă și în spitale. “În prezent, la nivelul întregii țări există un deficit de aproximativ 600 de posturi de psiholog în spitale. Posturile respective sunt prevăzute în organigramă, însă managerii nu le scot la concurs, motivul fiind lipsa fondurilor”, se spune în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în prezent, în sistemul de sănătate sunt angajați circa 800 de psihologi.

Studiile spun că 20% dintre români se confruntă cu tulburări psihice, iar dintre aceştia jumătate sunt depresivi. Un studiu al Ligii Române de Sănătate Mintală arată că depresia este mai frecventă decât diabetul la noi în tara.

La nivel mondial există între 120-200 de milioane de persoane care suferă de această boală, adică 3% din populaţia de pe glob.

În 2020, se apreciază că diagnosticul de depresie va ajunge al doilea, după bolile cardiovasculare, OMS recomandând ca terapie de primă linie psihoterapia.

În aceste condiţii, în majoritatea statelor civilizate psihologii clinicieni şi psihologii specializaţi în psihoterapie sunt din ce in ce mai solicitaţi, activitatea lor profesională fiind utilă societăţii. Studiile de specialitate indică tendinţe de creştere a frecvenţei tulburărilor depresive şi a tentativelor de suicid, a cazurilor de violenţă domestică, a consumului de droguri şi alcool.

În 2011, potrivit datelor Institutului Național de Medicină Legală, au fost înregistrate 2 784 sinucideri în întreaga țară, având o medie de aproape opt sinucideri pe zi. (Dana Şerb)