4.500 de refugiați, din Ungaria în Austria. Granița dintre cele două țări, blocată / FOTO.VIDEO

Oficialii de la Viena au anunţat că-i vor primi pe imigranți, indiferent de prevederile actuale ale legislaţiei europene

Primele autobuze cu refugiaţii plecaţi din Ungaria au ajuns, sâmbătă dimineaţă, la graniţa cu Austria, în aplauzele unor localnici, relatează CNN. Ministerul de Interne din Ungaria a anunţat, sâmbătă, că aproximativ 4.500 de “imigranţi ilegali” au fost conduşi în noaptea de vineri spre sâmbătă la frontiera cu Austria, de la Budapesta, dar şi din alte locuri.

Situaţia din Gara Keleti, în capitala ungară, permite reluarea traficului feroviar către vest, a anunţat pe de altă parte Giro-Szasz, un secretar de stat însărcinat cu comunicarea Guvernului.

Traficul feroviar internaţional a “revenit la normal” la ora locală 9.00 (10.00, ora României), a anunţat Virag Locsei, o purtătoare de cuvânt companiei MAV.

Pe de altă, peste 1.000 de persoane provenind din Orientul Mijlociu şi Asia, epuizate după ce au mărşăluit începând de vineri către vestul Europei, au sosit până sâmbătă dimineaţa în zori la frontiera cu Austria, relatează AP.

Acest lucru a fost posibil după ce Austria a anunţat că, împreună cu Germania, vor primi imigranţi din considerente umanitare şi pentru a-l ajuta pe vecinul lor din cadrul UE.

Într-o atmosferă de bucurie, sute de imigranţi cu pături pe umeri, pentru a se proteja de o ploaie torenţială, coborau din autobuze şi treceau în Austria, unde voluntari de la un adăpost al Crucii Roşii, instalat la marginea drumului, le ofereau ceai, după ce le strângeau mâna în semn de bun venit.

Mulţi dintre imigranţi s-au prăbuşit la pământ, dar zâmbeau.

Potrivit sursei citate, după ce au coborât din autobuze, refugiaţii au trecut pe jos graniţa cu Austria, în localitatea Nickelsdorf, unde au fost întâmpinaţi cu aplauze de localnici.

AFP transmite că un grup de aproximativ 400 de imigranţi a traversat în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe jos, frontiera austriacă şi urma să ia, către Viena, un tren special închiriat de către autorităţile austriece. “Gata, suntem în Austria?”, a exclamat unul dintre ei, căruia nu-i venea să creadă, iar feţele marcate de oboseală ale tovarăşilor săi de drum – bărbaţi, femei şi copii – se luminau de bucurie. Ei au parcurs pe jos, pe ploaie, drumul de aproximativ cinci kilometri de la postul de frontieră autorutier Nickelsdorf şi până la gara din satul cu acelaşi nume, de unde un tren special al companiei naţionale ÖBB urmează să-i ducă până la Salzbourg, în apropiere de frontiera germană, pe imigranţii care vor să-şi continue drumul până în Germania.

Cei care doresc să depună cereri de azil în Austria sunt invitaţi să intre într-o sală de concerte uriaşă, unde urmează să îndeplinească formalităţile, după care vor fi cazaţi.

“Nu-i vom abandona pe aceşti oameni”, a declarat în noaptea de vineri spre sâmbătă cancelarul austriac social-democrat Werner Faymann.Unda verde din partea Vienei în vederea primirii refugiaţilor a fost dată la miezul nopţii, “văzând situaţia de urgenţă”, după consultări cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul ungur Viktor Orban. Autobuze albastre au plecat, imediat după aceea, din Gara Keleti, de la Budapesta.

NICIUN COMENTARIU