20.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 15:31

35 de ostatici uciși în Algeria. Românul este în viață – UPDATE

spot_img

Un român printre ostaticii din Algeria

România apare printre ţările din care provin cei 41 de ostatici capturaţi în Algeria ca represalii la intervenţia aeriană şi terestră a militarilor francezi împotriva bastioanelor islamiste din Mali.

Un cetățean român s-ar afla printre străinii luați ostatici, potrivit Al-Jazeera.

Secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Robert Cazanciuc, a susţinut, joi, la ora 14,00, o conferinţă de presă, cu referire la subiectul ostaticilor din Algeria.

La nivelul instituţiilor abilitate din cadrul sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului a fost constituită o celulă de criză.

MAE a confirmat informația potrivit căreia printre ostaticii capturați în Algeria se află şi un român.

“În cursul dimineții de ieri (n.r. – miercuri), Ambasadorul României la Alger a informat centrala MAE cu privire la desfășurarea unor evenimente de tip armat în zona de vest a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier controlat de o companie multinațională. Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile algeriene și misiunile diplomatice acreditate la Alger a rezultat că un număr neprecizat de cetățeni din mai multe state, printre care și România, angajați ai companiei sunt ținuți ostatici de inițiatorii atacului armat”, a afimat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc.

Totodată, MAE a anunţat că s-a procedat la convocarea ambasadorului algerian la Bucureşti în vederea identificării celor mai bune forme de cooperare.

UPDATE

Preşedintele Traian Băsescu a fost informat încă de miercuri despre situaţia răpirilor din Algeria, Preşedinţia ţine legătura cu celula de criză constituită la nivelul MAE, iar şeful statului este informat în permanenţă despre situaţia răpiţilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

“Domnul preşedinte Traian Băsescu a fost informat de ieri despre situaţia răpirilor din Algeria. Administraţia Prezidenţială ţine legătura în permanenţă cu celula de criză constituită la nivelul MAE, iar domnul preşedinte este informat în permanenţă despre situaţia răpiţilor”, a declarat Oprea.

UPDATE

“În legătură cu evenimentele derulate în Algeria, aş vrea să vă informez că, în cursul dimineţii de ieri, Ambasada României la Alger a informat Centrala MAE cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de Est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională. Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostatici de iniţiatorii atacului armat”, a spus Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

Urmare a informării primite de la Alger, ministrul afacerilor externe a decis constituirea la nivelul ministerului a celului de criză care se află în contact permanent cu autorităţile române competente, a mai spus oficialul român.

“Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger. Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la MAE pentru a stabili cele mai adecvate forme cooperare”, a precizat Robert Cazanciuc. El a menţionat că nu poate oferi detalii suplimentare şi că face un apel către media pentru tratarea subiectului “cu oarecare înţelegere”.

“Având în vedere specificul cazului, precum şi faptul că principala preocupare a autorităţilor române este siguranţa cetăţenilor, în acest moment nu putem furniza detalii suplimentare. Facem un apel la dumneavoastră, ca de fiecare dată în situaţii de criză, la a trata acest subiect cu o oarecare înţelegere. Nu este doar un apel formal, chiar este important ca informaţiile difuzate să parvină doar din surse oficiale pentru a nu periclita formele de sprijin în această situaţie”, a conchis Robert Cazanciuc.

UPDATE

Armata algeriană a atacat rafinăria în care sunt ţinuţi ostaticii. Potrivit postului Al Jazeera, 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi, după ce Forţele Aeriene algeriene au intervenit cu elicoptere şi au atacat convoiul de vehicule în care se aflau răpitori şi ostaticii.

Conform surselor locale, răpitorii ameninţau că se aruncă în aer cu ostaticii dacă armata algeriană va interveni. Liderul grupului islamist afiliat Al-Qaida care a organizat luarea de ostatici, Abu El Baraa, a fost ucis în raidul aerian.

Armata algeriană înconjurase complexul de exploatare a gazelor unde erau ţinuţi ostatici zeci de muncitori occidentali, iar intervenţia a avut loc în timp ce răpitorii încercau să mute ostaticii în altă locaţie.

UPDATE

Conform surselor citate de Al Jazeera, cetățeanul român capturat în Algeria este în viață, în condițiile în care au existat mai multe raiduri aeriene în urma cărora mai multe persoane și-au pierdut viața.

UPDATE

Potrivit agenţiilor străine de presă, doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic ar fi rămas ostatici după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene.

C.I.