25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 19:50
No menu items!

32.000 de funcționari din 36 de județe sunt în grevă generală

spot_img

Peste 32.000 de funcţionari din administraţia publică locală, din 36 de judeţe, se află, joi, în grevă generală, ei solicitând creşteri salariale de 10 la sută şi acordarea tichetelor de masă

greva

Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie a declarat că revendicările sindicaliştilor erau cuprinse în promisiunile electorale cu care actualul guvern a câştigat alegerile, dar acestea nu au fost onorate.

Revendicările de acum sunt legate de creșteri salariale de 10% și acordarea tichetelor de masă, mai susține sindicalistul.

La greva din 30 aprilie participă funcţionari de la primăriile din 2.800 de comune şi 30 de municipii, precum şi din 20 de consilii judeţene. Nu au fost adunate semnături de grevă din judeţele Dolj, Olt, Teleorman, şi Călăraşi. Angajații au venit la serviciu, dar nu lucrează cu publicul, în afara celor de la birourile de decese, naşteri şi căsătorii şi un ghişeu de amenzi care trebuie plătite în 24 de ore.

În cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie va organiza, în 27 mai, un miting în Capitală, în fața Guvernului, apoi se vor strânge semnături pentru declanşarea unei greve generale pe termen nedeterminat, în luna octombrie.

Președintele Klaus Iohannis i-a chemat, la Cotroceni, la discuții, pe liderii Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Confederaţiei Sindicale Meridian, Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România – Frăţia şi Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus în sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesită o corecţie.

S. Marinescu