12.6 C
București
miercuri, 21 aprilie 2021 - 11:50

30 de copii din Capitală, diagnosticaţi cu sindrom inflamator multisistemic post-COVID. Comportamentul bolii, un mister pentru specialiști

Specialiștii din Sănătate se declară îngrijorați după ce în ultima lună, 30 de copii au fost diagnosticați cu sindrom inflamator multisistemic post-COVID. Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat că acest fapt “dă de gândit” şi că “mai avem nişte surprize de aflat despre acest COVID”.

 

Andreea Moldovan a explicat că acest sindrom inflamator multisistemic post-COVI este o boală virală despre a cărei evoluție încă nu se știu multe. Specialiștii nu pot deocamdă să spună cu certitudine când ar putea apărea acest sindrom.

“Da, poate să fie reacţie imună la distanţă. Este o boală virală a cărei comportament nu este, după părerea mea, complet elucidat. Cred că mai avem nişte surprize de aflat despre acest Covid. (…) La orice (să fie atenţi părinţii – n.r.) pentru că pot fi simptome care apar în timpul infecţiei, pot fi simptome care apar după ce trece faza acută, pot fi la distanţă. (…) Mesajul pe care vreau să îl transmit este să fim precauţi, să nu lăsăm garda jos”, a explicat Andreea Moldovan la Digi 24.

Secretarul de stat a afirmat că ne aflăm în valul trei al pandemiei de coronavirus şi a îndemnat lumea să fie precaută şi să îşi ia măsurile de protecţie.

“Deja este un lucru care ne dă de gândit. În urma acestui sindrom inflamator multisistemic înseamnă că ce nu trebuie este eliminat în tot organizmul, astfel încât apare o reacţie a întregului organism la acest stimul nedorit. Există, practic, un răspuns imunologic pe care l-am văzut şi în cazul adulţilor şi pe care îl vedem şi în cazul copiilor. Tocmai pentru aceste cazuri, pentru acele complicaţii imune la distanţă, pentru riscul pe care copiii pot să îl aibă dobândind infecţia, de a transmite celor de acasă infecţia, suntem obligaţi să fim precauţi”, a declarat Andreea Moldovan, la Digi 24, duminică seara.