3.1 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 2:43
No menu items!

30.000 de maghiari participă la manifestaţii în Ardeal. Structurile MAI asigură ordinea UPDATE

spot_img

ziua-maghiarilor

  • UPDATE

Peste 100 de membri ai Asociaţiei “Noua Dreaptă” au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la “Marşul Memorial “Avram Iancu”, deplasându-se din Piaţa Mihai Viteazul spre Piaţa Avram Iancu. Ei au scandat “Noi suntem români” şi “Unitate naţională”. În acelaşi timp, la Arad protestează 30 de membri ai Noii Drepte.

La Cluj-Napoca, participanţii la marşul “Noua Dreaptă” s-au adunat, la ora 12.00, în Piaţa Mihai Viteazul, purtând bannere cu mesaje precum “Noua Dreaptă împotriva separatismului maghiar”, “Unitate naţională”, “România noastră”, “Vreţi autonomie, vă dăm autonomie”, “Nu vindeţi pământul românesc cetăţenilor străini”.

Participanţii au avut steaguri tricolore, steaguri ale asociaţiei “Noua Dreaptă, dar şi portrete cu Avram Iancu.

Peste 1.000 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi să asigure ordinea publică la manifestaţiile organizate în Ardeal, sâmbătă, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, manifestaţii la care organizatorii au estimat prezenţa a 30.000 de participanţi.

Poliția Română a precizat că este vorba despre manifestări în 56 de locuri, în 15 județe în perioada 15-17 martie.

CITEŞTE ŞI: xtremiști maghiari, declarați indezirabili. DIICOT are dosar pe siguranță națională

În timp ce vicepremierul ungar Semjen Zsolt a defilat călare la manifestaţiile de la Târgu Secuiesc, însoţit de preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, la Cluj, peste 300 de persoane au luat parte la un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu şi până la Biserica “Sfântul Mihail” din Piaţa Unirii, participanţii intonând imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Preşedintele CJ Covasna: “De 25 de ani avem acest eveniment”

Şeful Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a explicat pentru Antena 3 că defilarea la care a participat şi vicepremierul Ungariei se desfăşoară de 25 de ani şi din ce în ce mai mulţi oameni participă.

De 25 de ani avem acest eveniment frumos organizat, cu echipe din Târgu Secuiesc, precum se vede şi acum vin mii şi mii de oameni. Suntem peste 10.000 de oameni aici şi vremea şi Dumnezeul ţine cu noi. Parada cu cai este o tradiţie de 1.000 de ani, pentru că legenda secuilor spune că noi ne-am născut pe cai. Dacă suntem conştienţi şi putem respecta mândria naţională atunci putem construi un viitor comun aici în România şi acesta este cel mai important lucru. Domnul vicepremier este o cunoştinţă de ani de zile, a fost şi anul trecut şi cred că o să vină şi anul viitor. Stăpâneşte calul şi evenimentul. Nu este nimic deosebit. Steagul naţiunii maghiare, steagul Ţinutului Secuiesc, steagul UE şi steagul României.

Tamas Sandor

preşedinte CJ Covasna

Imnul Ungariei şi imnul secuiesc, intonate la Cluj

Maghiarii s-a adunat, sâmbătă, la ora 11.00, în faţa Institutului Teologic Reformat din Piaţa Avram Iancu, cu steaguri ale României, Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, mulţi având în piept cocarde în culorile roşu, alb şi verde, transmite MEDIAFAX.

Aproximativ 300 de persoane au plecat apoi în marş pe bulevardul 21 Decembrie 1989, însoţiţi de o fanfară, şi au ocupat o bandă de circulaţie pe carosabil, până la Biserica Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Piaţa Unirii, unde are loc o slujbă religioasă.

În timpul marşului, participanţii au intonat cântece patriotice, dar şi imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Programul manifestărilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni mai cuprinde, la Cluj-Napoca, de la ora 13.15, o ceremonie de depunere de coroane de flori la plăcuţa poetului maghiar Petofi Sandor de pe strada Avram Iancu, iar tot acolo vor fi susţinute discursuri de către oficialităţi locale şi lideri ai UDMR.

Sofia Marinescu