9.3 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 12:02

3 mld. lei în 5 ani – totalul subvențiilor pentru sectorul IT, prin scutirea de la impozitul pe venit

În perioada 2016-2020, statul roman a subvenţionat indirect sectorul IT cu aproape trei miliarde de lei prin scutirea de la impozitul pe venit pe salarii, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România. Doar în 2019, scutirea de impozit pentru salariaţii din IT reprezenta în jur de 2,6% din totalul veniturilor bugetare din impozitul pe venit şi 0,4% din veniturile bugetare totale (faţă de 0,5% respectiv 0,1% în 2010).

Alte concluzii ale raportului:

  • Sectorul IT din România înregistra, în 2019, aproximativ 2,8% din valoarea producţiei totale a ţării, respectiv 3,9% din valoarea adăugată.
  • Întregul sector IT&C (tehnologia informației și comunicații) produce aproximativ 6% din valoarea adăugată, însă această interpretare este incorectă atunci câșnd se analizează strict contribuţia sectorului IT (adică fără serviciile de telecomunicaţii şi fără alte activităţi care sunt în mod obişnuit incluse în IT&C, dar care au puţină legătură cu IT-ul).
  • Rata de desfiinţare a firmelor în sectorul serviciilor informatice este mult mai volatilă decât în celelalte sectoare, ceea ce poate sugera dificultăţi suplimentare în a rămâne pe piaţă pentru firmele din acest sector.
  • Filialele din România au poziţii marginale în cadrul companiilor multinaţionale. România este un centru de cost al activităţilor cu valoare adăugată mică, în care sunt concentrate activităţi cu complexitate relativ redusă şi o intensitate a capitalului mică în raport cu munca. Astfel, în afară de Ubisoft, a cărei filială românească a atins 3,5% din vânzările grupului în 2019, pentru celelalte nouă grupuri filialele din România cuprinse în analiză reprezintă sub 1% din cifra de afaceri globală. Cumulat, ponderea României în cifra de afaceri a celor 9 grupuri rămâne extrem de modestă: după o relativă creştere înainte de 2017, în ultimii trei ani acest indicator s-a stabilizat la nivelul de 0,27%.
  • În ceea ce priveşte productivitatea salariaţilor, în 2019, media anuală în cele 20 de firme analizate este de 182.000 lei/salariat, majoritatea firmelor încadrându-se între 177.000 – 220.000 lei/salariat. Astfel, productivitatea aparentă a salariaţilor din cele 20 de companii IT analizate este în realitate comparabilă cu cea a salariaţilor de la fabricile de automobile Dacia şi Ford şi chiar a celor din magazinele Lidl.
  • Potrivit specialiştilor, chiar dacă România este considerată un exportator de servicii care contribuie la îmbunătăţirea balanţei comerciale, o mare parte a sectorului IT este reprezentat de centre de cost, fără putere de decizie, fără autonomie comercială şi fără o ofertă proprie pe piaţă. Deci, României îi revine o parte mică din valoarea adăugată creată de multinaţionale în lanţul valoric global.

Studiul „Excepţia care confirmă regula – evoluţii ale sectorului IT din România” a fost realizat Fundaţia Friedrich Ebert România, împreună cu Syndex România.