9.6 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 21:33

3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități

spot_img

Raportat la populaţia planetei, unu din şapte oameni suferă de o formă de dizabilitate

dizabilitati

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de pe 3 decembrie urmăreşte promovarea unor programe destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru persoanele cu handicap.

Potrivit estimărilor Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), aproximativ 15% din populația lumii trăiește având o formă de dizabilitate, iar 80% din aceasta trăiește în țările în curs de dezvoltare. Din numărul total al persoanelor cu dizabilități, 100 de milioane sunt copii, care sunt de 4 ori mai vulnerabili în fața actelor de violență decât cei sănătoși.

Tema propusă de ONU pentru 2014 este “Dezvoltare durabilă – promisiunea tehnologiilor dezvoltate”. Tema face trimitere la faptul că pentru oamenii cu handicap din țările în curs de dezvoltare, accesul la noile tehnologii este esențial pentru a-și îmbunătăți condițiile de existență.

La sediul ONU, se desfășoară miercuri evenimente comemorative organizate de Departamentul de Afaceri Economice și Sociale. Reprezentanți ai statelor membre, din sistemul ONU, societatea civilă, sectorul privat și alții vor discuta despre modul în care progresele tehnologice pot fi utilizate pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități reprezintă o ocazie pentru realizarea unei schimbări de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse activităţi.

În România, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată prin manifestări organizate sub patronajul centrelor de recuperare și de educație specială, al inspectoratelor școlare și al guvernului.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1992.