20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 5:24
No menu items!

285 de cadre medicale, infectate cu COVID-19. Demisii în lanț. Colegiul Medicilor reacționează

spot_img

181 dintre cele 285 de cadre medicale raportate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2, până marți, se regăsesc în Suceava, iar 45 de cazuri în București. Știrile zilei de marți conturează un tablou de incertitudini legate de sistemul medical românesc, fiind anunțate demisii în mai multe spitale. Medicii din spitalele Arad și Dej susțin că sunt la  un pas distanță de colapsul de la Suceava, având la dispoziție echipamente de protecție rudimentare.

După Orăștie și spitalul CFR din Timișoara, și-au mai anumțat demisia și medicii de la Spitalul de Neurologie din Brașov. 

Potrivit Digi24.ro,cadrele medicale se tem că vor fi expuse infecției cu noul coronavirus, demisiile fiind invocate prin„teama de necunoscut”.Spitalul de Neurologie Brașov este o unitate medicală aflată în a treia linie în lupta împotriva COVID-19.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti subliniază, într-un comunicat de presă transmis, marţi, că personalul medical nu trebuie ameninţat cu implicaţii penale dacă vor să-și dea demisia, adăugând că „moralul acestuia” este „oricum afectat major” de situaţia actuală.

Personalul medical nu trebuie ameninţat cu implicaţii posibil penale, moralul acestuia fiind oricum afectat major de situaţia actuală. Nu trebuie interzisă demisia personalului medical, care va purta oricum toată viaţa responsabilitatea unei asemenea demisii – credem că este o pedeapsă suficientă această povară. Nu credem că într-o astfel de luptă poate fi util personalul medical terorizat, temător şi ezitant. Aceste presiuni nu fac decât să crească riscul unor erori medicale”, se arată în comunicat.

Potrivit organizaţiei, trebuie create spaţii de izolare în toate spitalele, COVID sau non-COVID, pentru pacienţi suspecţi, cu toate măsurile corecte de protecţie pentru personalul medical.

Toţi pacienţii cu simptomatologie sugestivă de infecţie cu SARS-CoV- 2 trebuie trataţi ca suspecţi şi izolaţi corespunzător, pentru protecţia atât a cadrelor medicale, cât şi a celorlalţi pacienţi, până la obţinerea rezultatelor de laborator, se menţionează în comunicat.

„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti constată că ameninţările asupra stării de sănătate a populaţiei, cât şi cele asupra medicilor şi întregului personal medical sunt serioase şi riscă să se agraveze în următoarele zile. (….) Asiguraţi condiţiile corecte pentru ca armata în halate albe să poată lupta şi vă asigurăm că aceasta îşi va face datoria, indiferent de riscurile asumate! Sperăm că toate instituţiile statului, cât şi societatea civilă vor lua în considerare acest apel!”, se mai arată în comunicatul de presă.”, se arată în comunicatul de presă.