22 C
București
duminică, 14 august 2022 - 15:19
No menu items!

27.000 de copii, infectați în 7 zile. Cîmpeanu anunță că școlile din Cluj ar putea trece în online

spot_img

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că, dacă se păstrează trendul ascendent de cazuri şi de spitalizări din cauza infectării cu COVID-19, judeţul Cluj va trece în online peste o săptămână. El a precizat că 27.000 de copii sunt infectaţi, cei mai mulţi fiind depistaţi la testele pe bază de salivă.

„La Cluj într-adevăr avem cea mai mare rată de ocupare a acestor paturi, dacă se păstrează trendul ascendent şi, din păcate, conform specialiştilor, că următoarele două săptămâni va fi foarte grele, că numărul infectărilor va creşte. Dacă se păstrează acest trend de creştere, Clujul va intra cu siguranţă de săptămâna viitoare în online cu toate şcolile şi grădiniţele. Asta este regula. Este legătura cu paturile destinate pacienţilor COVID, nu cu paturile de ATI”, a explicat ministrul Educaţiei, la Digi 24.

El a precizat că numărul copiilor internaţi este de opt procente din totalul persoanelor care se află în spitale.

 „Ministerul Sănătăţii monitorizează zilnic şi gradul de ocupare a paturilor destinate copiilor şi a paturilor destinate pacienţilor ATI. Erau 776 pe copii internaţi din 8.800 de pacienţi internaţi cu afecţiuni COVID. Dintre aceştia, din fericire, sigur, fiecare caz este dramatic, dar a scăzut semnificativ numărul cazurilor copiilor care necesită tratament în secţiile de terapie intensivă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai afirmat că cei mai mulţi dintre cei 27.000 de copii infectaţi au fost depistaţi pe baza testelor de salivă distribuite în şcoli.

„Regula se va păstra: atunci când un judeţ va depăşi 75% în ziua de referinţă joi, următoarea săptămână va funcţiona integral în online. Înseamnă că această măsură de micşorarea a mobilităţii ajută sistemul spitalicesc să nu fie depăşit. Este vorba de  27.000 de copii infectaţi. Mare parte din aceşti copii au fost depistaţi la testele pe bază de salivă care, în sfârşit, au început să funcţioneze în şcoli”, a mai adăugat Cîmpeanu.

Ministerul Educației a transmis, vineri, că aproape 27.000 de elevi și preșcolari sunt confirmați cu COVID-19. La aceștia se adaugă peste 7.000 de angajați din școli și grădinițe.

La nivel național, 108 unități de învățământ, adică 0,61% din numărul total, și 3.576 de clase/grupe, 2,6% din numărul total, funcționează deja în sistem online.

                                                                                                                    Adina Silav