17.4 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 13:03
No menu items!

259 de focare de COVID-19 în spitalele românești. Mii de infectări în rândul personalului medical și al pacienților internați cu alte afecțiuni

spot_img

259 de focare de COVID-19 se înregistrează în acest moment în spitalele din România. 3.105 cazuri de infectare se înregistrează în rândul personalului medical și al pacienților internați inițial cu alte afecțiuni, anunță Ministerul Sănătății.

Practic, o parte dintre pacienții care s-au internat cu alt diagnostic s-au infectat cu SARS-CoV2 chiar în spital.

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 20.131 de cazuri de COVID-19, rata de pozitivare a testelor fiind de 38,36%, conform datelor finale transmise luni de către autorități. De asemenea, s-au înregistrat 41 de decese, iar la Terapie Intensivă sunt internate 903 de persoane, dintre care 763 sunt nevaccinate.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că proporţia de persoane internate faţă de numărul de persoane diagnosticate cu COVID-19 a fost luni cea mai mare din ultima lună, de 4,5%, precizând că urmează să vedem dacă este vorba despre o întâmplare sau despre o tendinţă

“Astăzi, proporţia de persoane internate faţă de numărul de persoane diagnosticate a fost probabil cea mai mare din ultima lună – 4,5% a fost cifra, 900 pentru circa 20.000 de cazuri de îmbolnăvire, faţă de 2,25% în perioada anterioară. Rămâne să vedem dacă acest lucru este o întâmplare care urmează weekendului, ştiţi că în general weekenedul reprezintă o perioadă în care accesul la servicii medicale este mai redus sau dacă este vorba de o tendinţă.  Dacă este vorba de o tendinţă, atunci o să trebuiască să vedem cum operaţionalizăm mai bine atât cabinetele de medicină de familie, cât şi aceste centre de evaluare ambulatorie, pentru că nu cred că există suficientă informaţie în acest moment încât oamenii să se ducă cât mai repede la medic sau în centrul ambulatoriu”, a afirmat Rafila, luni, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că rata de pozitivare a crescut, dar crede că România nu poate depăşi cu mult 40.000 de cazuri pe zi.

“A crescut rata de pozitivare astăzi pentru că, fiind weekend, s-au testat mai puţini, cred că au fost 58.000 de teste şi 20.000 dintre ele au fost pozitive, nu a crescut mult peste 33%. Eu cred că nu vom depăşi cu mult 40.000 de cazuri, să sperăm că eu o să am dreptate şi nu vor fi mai multe cazuri. Cel mai mult m-aş bucura să greşesc şi să fie mai puţine cazuri decât 40.000, dar în general, numărul de cazuri pe care îl raportăm duminica, când am raportat peste 20.000 de cazuri, ne aşteptăm ca marţea să fie o cifră dublă, cam aşa a existat de-a lungul acestei pandemii această corelaţie. Dar dacă vom rămâne undeva în zona 40.000 de cazuri, atunci putem să ne gândim şi la o încetinire a creşterii pentru că creşterea medie în toată această perioadă a fost în jur de 1,5 şi 1,6, adică numărul de cazuri dintr-o săptămână a fost cu 1,5 sau 1,6 ori mai mare decât cel din săptămâna precedentă”, a mai spus Rafila.

                                                                                                                 Adina Silav