7.7 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024 - 9:04
No menu items!

25 de ani de la revolta anticomunistă din Braşov

spot_img

Manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revolta anticomunistă a muncitorilor de la Uzina Steagu Roşu din 15 noiembrie 1987 au început vineri cu vernisajul expoziţiei ‘Braşovul pe harta europeană a luptei anticomuniste. Mişcări de Rezistenţă în Europa Centrală şi de Est’, deschisă în Piaţa Sfatului până în 16 noiembrie, de Asociaţia ’15 Noiembrie 1987′ Braşov.

Pe 50 de panouri se află fotografii şi documente din arhiva CNSAS despre revolta de la Braşov din 15 noiembrie 1987, de la revolta minerilor de la Motru din anul 1977, dar şi documente despre acţiunile Sindicatului ‘Solidaritatea’ din Polonia puse la dispoziţia organizatorilor de Centrul Cultural Polonez din Bucureşti.

Studenţii vor avea la dispoziţie 10 panouri pe care vor evoca, prin graffiti, momentul 15 noiembrie aşa cum îl văd ei.

Organizatorii acestei expoziţii vor să demonstreze că la 15 Noiembrie 1987 şi a avut loc cu adevărat un eveniment istoric major care a dus la şubrezirea şi, în cele din urmă, la căderea comunismului dar şi că, pe lângă revolta de la Braşov, au existat şi alte revolte. În expoziţii  sunt prezentate fotografii şi documente legate revolte de la Motru, din 1977, foarte puţin cunoscută în România. Tot aici vor fi expuse documente în premieră puse la dispoziţie de CNSAS, dar şi imagini şi informaţii din dosarele muncitorilor arestaţi după revolta din 15 noiembrie de la Braşov.

Vor mai fi organizate şi alte manifestări în zilele premergătoare datei de 15 noiembrie cum ar fi un simpozion, şi depuneri de coroane la Troiţa ridicată în cinstea celor care s-au jertfit în 15 noiembrie 1987, ridicată în faţa Spitalului Judeţean, şi Crosul 15 Noiembrie la care participanţii sunt atât din România cât şi din străinătate.