22.8 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 14:54
No menu items!

UPDATE. 9 români au părăsit Sudanul cu un zbor organizat de Franța. Alţi 20 de români au solicitat evacuarea

spot_img

UPDATE. Nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului, cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Djibouti, anunţă luni dimineaţă MAE, precizând că alţi 20 de cetăţeni români şi 3 membri de familie, cetăţeni sudanezi şi egipteni, au solicitat sprijin în vederea evacuării.

”Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în urma demersurilor task force-ului interinstituţional convocat de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu la data de 16 aprilie 2023, nouă cetăţeni români şi un membru de familie, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului in noaptea de 23 spre 24 aprilie 2023, cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Djibouti. Task force-ul interinstituţional MAE, prin misiunile diplomatice şi consulare române implicate, a eliberat titluri de călătorie pentru cetăţenii români care nu mai deţineau documente valabile şi a organizat, în cooperare cu autorităţile franceze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetăţenilor români. Din Djibouti urmează a fi identificate alte mijloace de transport până la destinaţia finală”, precizează MAE.

La acest moment, potrivit datelor deţinute de Ambasada României la Addis Abeba, în Sudan se mai află 20 de cetăţeni români şi 3 membri de familie (cetăţeni sudanezi şi egipteni), care au solicitat sprijin în vederea evacuării.

Ministerul Afacerilor Externe mulţumeşte atât autorităţilor franceze, cât şi celorlalte autorităţi străine şi române pentru sprijinul oferit pentru evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români şi a membrilor acestora de familie din Sudan.

Știrea inițială: 

Un număr de 22 de români au cerut evacuarea din Sudan, ca urmare a războiului civil izbucnit zilele trecute în această țară. Cetățenii români au contactat misiunea diplomatică română din Addis Abeba, Etiopia.

”Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluţiilor legate de situaţia de securitate din Sudan, task-force-ul interinstituţional pentru gestionarea situaţiei, activat din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, începând cu data de 16 aprilie 2023, şi-a continuat activitatea pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Sudanului, în vederea evacuării în condiţii de siguranţă a acelora care au solicitat-o”, a transmis MAE.

Sursa citată a precizat că, încă de la momentul activării task force-ului interinstituţional, au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate şi partenerii instituţionali, numeroase demersuri pentru identificarea şi contactarea cetăţenilor români şi a membrilor acestora de familie aflaţi în Sudan, precum şi stabilirea unor modalităţi optime de evacuare.

”MAE precizează că activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în anul 2021, iar serviciile de asistenţă şi protecţie consulară pentru cetăţenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei). Totodată, MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba, îşi înregistraseră prezenţa şi/sau au fost contactaţi de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetăţeni români şi 4 membri de familie, cetăţeni sudanezi”, a menționat MAE.

Ministerul a precizat că, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestaţi atenţie deosebită – https://www.mae.ro/travel-alerts/2924).

”Task-force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluţiile din zonă şi menţine legătura cu cetăţenii români din Sudan şi cu celelalte state membre UE, în vederea evacuării cetăţenilor români şi membrilor acestora de familie care şi-au exprimat dorinţa de a fi repatriaţi. MAE recomandă ferm tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate”, a mai precizat instituţia.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba  +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice  +251 935 350 059.

Franţa, Statele Unite, Regatul Unit şi alte ţări au început duminică să-şi evacueze cetăţenii sau personalul diplomatic din Sudan, unde confruntări violente dintre armată şi paramilitari au loc de mai bine de o săptămână.

                                                                                                                 Adina Silav