18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 2:20
No menu items!

22.000 de oameni au murit în Mariupol. Consilier local: „Este acum un oraș al fantomelor”

spot_img

Mariupol este acum un oraș al fantomelor„, a declarat un consilier al primarului. Petro Andriușcenko, care a fugit pe teritoriul controlat de Ucraina, a declarat că oficialii primăriei din Mariupol cred că cel puțin 22.000 de locuitori ai orașului au fost uciși în război.

Numărul deceselor nu poate fi verificat din surse independente, precizează CNN, în condițiile în care presa liberă nu poate avea acum acces în oraș, iar cei care se află acolo sunt prea speriați pentru a vorbi deschis.

Numărul se bazează, a declarat Andriușcenko, pe numeroasele contacte pe care el și alți oficiali ai primăriei continuă să le aibă cu oficialii blocați în interior. Dar el crede că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Andriușcenko a spus că procesul de reînhumare a morților a fost complicat de insistența oficialilor ruși ca trupurile revendicate să fie aduse la morgă și ca o persoană care revendică un cadavru să fie de acord să înregistreze un videoclip în care solicitantul spune că decedatul a fost ucis de armata ucraineană.

Pe baza informațiilor adunate, Mariupol a fost aruncat înapoi în Evul Mediu, a declarat Andriușcenko. „Este întuneric în interiorul orașului. Singurele lumini provin de la trupele și patrulele rusești”, a spus el, adăugând că „peste tot este miros de moarte și miros de foc”.

Consilierul primarului a declarat că sursele sale descriu imaginea unui oraș aflat în ghearele unei catastrofe umanitare, cu foarte puține contacte cu lumea exterioară. Conexiunile de telefonie mobilă abia încep să fie restabilite.

El a spus că locuitorii nu se pot deplasa liber, fiind necesare permise speciale pentru orice mișcare în interiorul orașului, iar un sistem de filtrare îi împiedică să fugă cu totul.

Orașul a căzut oficial în mâinile forțelor ruse vineri, când ultimul grup de luptători de la uzina siderurgică Azovstal, în care aceștia rezistau de mai multe săptămâni, s-a predat.

                                                                                                                    Adina Silav