17 C
București
luni, 20 septembrie 2021 - 19:48

21 magistrați “se bat” pe 8 locuri la Înalta Curte. Când încep interviurile la CSM

spot_img

Candidații pentru funcția de judecător la instanța supremă încep, joi, 15 mai, interviurile în fața membrilor CSM. Primii care intră în concurs sunt cei 12 judecători care vizează cele trei locuri vacante la Secția I civilă și Secția de contencios administrativ și fiscal de la ÎCCJ. Pentru cele 5 locuri de la Secția penală, au intrat în luptă 8 judecători și 1 procuror.

ICCJ_SZ

Numele candidaților la examenul de promovare în funcția de judecător de la Înalta Curte sunt afișate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii. Toți magistrații care vor să lucreze la ÎCCJ vor da, începând de joi, proba interviului în fața membrilor CSM, printre care se numără și șefa instanței supreme, Livia Stanciu.

Este vorba despre 5 judecători care aspiră la singurul loc vacant la Secția a I-a civilă, respectiv 7 judecători pentru cele 2 posturi disponibile la Secția de contencios administrativ și fiscal. Mai mult de jumătate dintre candidați sunt, în prezent, judecători la Curtea de Apel București.

Audierea celor care vizează ocuparea unuia dintre cele 5 locuri vacante la Secția penală a ÎCCJ este programată vineri 16 mai. Și aici, marea majoritate a magistraților provine de la Curtea de Apel București.  Mai exact, 8 judecători și 1 procuror de la Parchetul General vor să ocupe funcția de judecător al Secției penale a instanței supreme. Inițial au fost admiși 12 candidați, printre care și Elisabeta Ponea, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova. Aceasta din urmă și încă un magistrat au fost respinși și nu mai intră la proba interviului, iar un alt judecător de la Iași s-a retras.

Rezultatele interviurilor vor fi publicate pe 19 mai, iar două zile mai târziu se vor da publicității numele celor admiși, după ambele probe de concurs. Pe 25 mai, acești candidați vor susține proba scrisă, iar pe 6 iunie vom afla rezultatele finale ale examenului de promovare.

Anul trecut au fost scoase la concurs 29 de posturi de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar anul acesta, doar 8.

M.N.