12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:58
No menu items!

2014 a început în forță în USL. Ce vrea de fapt Victor Ponta

spot_img

Ponta_SZ

Dacă au trecut sărbătorile, dacă vacanța parlamentară e în plină desfășurare iar spiritele în USL păreau că s-au mai domolit puțin după circul de la sfârșitul lunii decembrie, iată că noul an politic nu debutează deloc sub auspicii pașnice. Că Traian Băsescu îi întărâtă pe useliști, asta e deja în fișa postului de președinte, dar că tocmai din interiorul USL se atacă prin gard, înseamnă că pacea a fost doar una aparentă, de dragul sarmalelor și a cozonacului.

Prima ieșire publică oficială a liderului PSD, Victor Ponta a însemnat și prima șicană la adresa partenerului PNL din USL. Nu direct, ci cu mantă, ca la billiard. Sub generoasa temă a priorităților politice pe 2014, Victor Ponta a prezentat publicului obiectivele USL pentru noul an, fără a-l avea la aceeași masă pe Crin Antonescu, și el lider al USL și chiar candidat (încă!) al Uniunii la Președinția României. Mesajul lui Victor Ponta a fost clar la prima vedere, anume că USL vrea să schimbe regimul Băsescu din temelii și să aducă la putere un președinte arbitru, nu jucător, care să nu mai folosescă santajul și frica pentru a-și impune voința și camarila politică. Pentru ca acest obiectiv să poată fi atins, Ponta este dispus la un soi de reconciliere politică generală. Pe lângă UDMR, PPDD sau minoritățile naționale – formațiuni care vor adera cu siguranță la mesajul de schimbare din temelii propus de USL – Victor Ponta este convins că inclusiv PDL va reacționa pozitiv, întrucât are tot interesul de a se desprinde de „un trecut negru al istoriei sale, sătul fiind de șantajul cu dosare la care l-a supus Traian Băsescu”.

Practic, liderul PSD a dat astfel startul racolării tuturor voturilor anti-Băsescu și s-a poziționat în fruntea ofensivei împotriva celor care, din diferite motive sau calcule, se bazează totuși și pe o parte a susținătorilor taberei președintelui. Însă în spatele acestui mesaj generos, pliat pe așteptările celor care au adus USL la putere, se află implicit un atac subtil la Crin Antonescu și PNL. Le transmite astfel liberalilor și mai ales liderului lor că s-a terminat cu jocul dublu. S-a terminat cu bunăvoința față de electoratul lui Băsescu, s-a terminat cu calculele atragerii voturilor celor care l-au susținut până astăzi pe președinte, s-a terminat cu mesajele prietenoase dintre cele două tabere și s-a terminat cu bunăvoința față de încercarea lui Crin Antonescu de a fi într-o poziție călduță, și cu USL și cu votanții de dreapta în același timp. Ponta a subliniat în mod precis inclusiv îndepărtarea PDL de zona Băsescu, nu pentru că ar avea vreun interes punctual cu partidul lui Blaga, ci pentru a-l forța pe Crin Antonescu să ia o poziție clară: se poziționează în tabăra USL cu totul, riscând inclusiv pierderea unor voturi importante la prezidențiale (când nici poziția sa de candidat oficial al USL nu pare a mai fi prea sigură, existând deja amenințarea unui contracandidat PSD) sau rămâne în zona călduță, a jocului la mijlocul terenului și atunci pierde tot ceea ce înseamnă voturi anti-Băsescu.

Probabil că în acest moment pe Victor Ponta nu îl mai interesează prea mult dacă PNL și Crin Antonescu rămân sau pleacă din USL. Pentru liderul PSD cel mai important lucru este să îl forțeze pe Crin Antonescu să aleagă, cât mai repede, o tabără. Și, cu siguranță, presiunea pusă de Ponta pe el nu îi va conveni deloc liberalului. Cum va ieși din corzi Crin Antonescu e greu de anticipat. Un lucru este cert însă – circul politic din USL îl face pe Traian Băsescu să își frece mâinile.

Nicoleta Vera