1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 6:03
No menu items!

20 de persoane, în fața instanței pentru o fraudă cu utilaje achiziționate în leasing

spot_img

20 de persoane trimise în judecată pentru o fraudă de 7 milioane de euro

Nu mai puțin de 20 de persoane au fost trimise în judecată vineri de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru încheierea ilegală a 43 de contracte de leasing financiar, în urma cărora au înşelat o societate cu peste şapte milioane de euro.

Astfel, într-un comunicat de presă, DNA arată că procurorii din cadrul Serviciului Teritorial București au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Laurenţiu Niki Turca Dăscălescu, Cristian Anescu, Sorinel Brânză, Cristina Otilia Paladie, pentru constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; Dora Oglindă, Constantin Răcean, pentru sprijinire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunii de înşelăciune şi obţinerii de beneficii financiare şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată; Ovidiu Marian Onose, Dan Leasă, Ion Cioran, Cristian Călin Rus, Mihai Petre, Stan Mihai, Marian Dragotă, Valentin Nedelcu, Ioniţă Troacă, Liviu Constantin Burcea, Mihăiţă Costache, Mircea Iova, Ion Marius Şerban şi George Mircea Dumitrescu, pentru înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul lunii septembrie 2007, inculpaţii Turca Dăscălescu, Anescu, Brînză şi Paladie au constituit un grup infracţional organizat, care a fost sprijinit de inculpaţii Oglindă şi Răcean, care a acţionat coordonat până în luna ianuarie 2008 în scopul obţinerii de beneficii financiare injuste prin inducerea în eroare a societăţii de leasing financiar SC EGNATIA LEASING IFN România SA (în prezent SC MARFIN LEASING IFN SA).

Mecanismul de fraudare a constat în încheierea de către firma de leasing a 43 de contracte de leasing financiar, în vederea achiziţionării a 55 de utilaje de construcţii, cu SC PRIME GROUP SRL, societate comercială coordonată şi condusă de membrii grupului infracţional. Conform acestor contracte, firma de leasing achiziţiona utilajele de la SC PRIME GROUP SRL, achita preţul acestora după care încheia procese verbale de livrare a bunurilor cu ceilalţi membri ai grupării, respectiv inculpaţii Dumitrescu George Mircea, Onose Ovidiu-Marin, Leasă Dan, Cioran Ioan, Rus Cristian Călin, Petre Mihai, Mihai Stan, Dragotă Marian, Nedelcu Valentin, Troacă Ioniţă, Burcea Liviu Constantin, Costache Mihăiţă, Iova Mircea, Şerban Ion-Marius, prin firmele conduse sau controlate de aceştia.

În realitate, utilajele achiziţionate şi vândute erau inexistente şi, după ce aşa-zisul furnizor SC PRIME GROUP SRL încasa contravaloarea bunurilor, banii erau încasaţi de către Oglindă şi Răcean, prin firmele controlate de aceştia şi redistribuiţi către membrii grupării, printr-o succesiune de transferuri bancare, justificate de operaţiuni fictive.

Pentru a crea aparenţa că relațiile comerciale se derulează onest, “beneficiarii” contractele de finanţare au achitat ratele lunar o perioadă de timp limitată. Prejudiciul cauzat SC MARFIN LEASING IFN SA este în valoare de 27.339.183,14 lei (echivalentul a 7.711.548,86 euro). SC MARFIN LEASING IFN (România) SA s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 76.570.431,92 lei (echivalentul în lei al sumei de 16.949.360,71 euro).

Pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au instituit sechestru asigurător asupra conturilor bancare aparţinând inculpaţilor Turca Dăscălescu Laurenţiu Niki, Onose Ovidiu Marian, Petre Mihai, Mihai Stan, Costache Mihăiţă, Iova Mircea, Troacă Ioniţă, Nedelcu Valentin, Dragotă Marian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

DNA mai precizează că Oglindă Dora, Brânză Sorinel, Nedelcu Valentin, Troacă Ioniţă, Mihai Stan, Petre Mihai şi Dragotă Marian au mai fost trimişi în judecată pentru fapte similare. Într-unul dintre aceste dosare, inculpaţii Oglindă Dora şi Brânză Sorinel au fost condamnaţi la pedepse de 7, respectiv 9 ani închisoare.

R.D.