10 C
București
marți, 20 aprilie 2021 - 19:31

20 de jurnalişti au fost arestaţi în China

Potrivit BBC, 20 de persoane au fost arestate în China în urma publicării unei scrisori prin care se cerea demisia preşedintelui Xi Jinping. Scrisoarea a fost publicată la începutul acestei luni pe website-ul de ştiri Wujie News.

Cu toate că a fost ştearsă rapid de către autorităţi, o versiune salvată în memoria cache poate fi găsită online.

Reţinerea unui jurnalist cunoscut, Jia Jia, pare a avea o legătură directă cu publicarea scrisorii. Prietenii săi spun că Jia a sunat editorul de la Wujie doar pentru a-i pune câteva întrebări despre scrisoare.

Un membru al personalului de la Wujie, care a preferat să rămână anonim, a declarat pentru BBC că 16 dintre colegii săi au fost arestaţi. Printre cele 16 persoane se numără un senior manager şi 10 persoane care lucrează pentru o companie IT asociată publicaţiei.

Scrisoarea îl acuză pe Xi Jinping de greşeli economice şi diplomatice majore şi critică introducerea restricţiilor suplimentare asupra libertăţii de exprimare.

După ştergerea scrisorii, Wujie a devenit inaccesibil, însă la momentul de faţă este online. Jurnaliştii rămaşi nu scriu nimic nou, dar republică articole din The People’s Daily.

Octavian Cătuşanu