1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 5:04
No menu items!

19 cetățeni români repatriați din Siria

spot_img

romani repatriati din siria

19 cetăţeni români au fost repatriați la cerere și au ajuns miercuri pe aeroportul Henri Coandă, informează Ministerul Afacerilor Externe.

       Românii au fost scoși din Siria prin Liban, prin punctul de frontieră Jdeideh – Masnaa, iar demersurile pentru transportul pe cale rutieră  Damasc – Aeroportul Rafic Hariri din Beirut, au fost efectuate cu sprijinul Ambasadei României la Damasc.

O echipă a Ambasadei României în Liban a preluat cetăţenii români de la frontiera libanezo – sirian, iar o escortă militară a Forţelor de Securitate Internă din Liban i-a însoţit la Aeroportul Rafic Hariri din Beirut. Românii repatriați au beneficiat de asistență consulară şi sprijin logistic, hrană, apă şi medicamente din partea echipei Ambasadei României la Beirut.

Ambasada României la  Damasc a sprijinit evacuarea a 320 de cetăţeni români şi a 40 cetăţeni europeni, de la izbucnirea violențelor în Siria și până în prezent. De asemenea, au mai avut loc şi alte acţiuni de repatriere recente, cum ar fi repatrierea unei familii -1 cetăţean român şi 1 membru de familie al acestuia – din oraşul Damasc, la 7 noiembrie, iar la 6 noiembrie a fost repatriat un grup de 8 persoane -7 cetăţeni români şi 1 membru de familie cetăţean sirian – din Alep.

Ambasada României la Damasc a transmis în perioada 21 august 2012 – 7 noiembrie 2012, prin note verbale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (O.I.M.) un număr de 173 cereri de evacuare/repatriere a cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora, dar şi 5 cereri din partea unor cetăţeni ai Republicii Moldova.

Acţiunea complexă de asistenţă consulară şi de repatriere la cerere a cetăţenilor români este continuată de către Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Damasc, păstrându-se o legătură permanentă cu membrii comunităţii româneşti din Siria, în special cu cei din localităţile aflate în zonele de conflict.