2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 15:54
No menu items!

15 tone de produse lactate confiscate de Protecția Consumatorului

spot_img

Aproape 15 tone de lapte şi produse lactate au fost oprite de la comercializare, temporar sau definitiv, în urma controalelor făcute, timp de 10 zile, de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.

lapte

Oficialii au găsit foarte multe nereguli în legătură cu produsele din lapte, dar cel mai grav este că unele produse, întrecare cașcaval și brânză, erau expirate sau cu mucegai. De asemenea, au fost găsite produse la producători particulari ce nu pot fi identificaţi, dar şi unele la care cantitatea de grăsime era mai mică decât cea scrisă pe ambalaj.

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au verificat 1.042 operatori economici, în privinţa modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului şi a brânzeturilor. La 750 de firme controlate au fost găsite abateri legate, printre altele, de calitatea produselor, de neafişarea preţului pe kilogram/preţului de vânzare şi de informaţiile scrise pe ambalaj, a căror formă, în unele cazuri, puteau induce în eroare consumatorul.

În urma acestor constatări, ANPC a dispus oprirea definitivă şi scoaterea din circuitul consumului uman a circa 472 de kilograme de produse, în valoare de 6.300 de lei, care erau improprii consumului uman. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare circa 14,4 tone de lapte de consum şi produse lactate, în valoare de 206.000 de lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.

Firmele găsite cu nereguli au primit, în total, 815 sancţiuni contravenţionale, constând în 505 amenzi contravenţionale în cuantum de 1.387.750 lei şi 310 avertismente, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

S.M.