15 state UE, sancționate pentru nereguli în cheltuirea fondurilor pentru agricultură

Termenul limită de declarare pentru cei care obțin venituri din agricultură, prelungit cu două zile

Cea mai mare sumă o va returna Franța, România nu se află pe această listă

teren-agricol

Comisia Europeană va recupera 57 de milioane de euro de la 15 state europene, care au comis nereguli în cheltuirea fondurilor pentru Politica Agricolă Comună (PAC). România nu se află printre aceste state.

Printr-o procedură de reglare de conturi, Comisia cere restituirea banilor pentru nerespectarea regulilor sau pentru lipsa unui control adecvat asupra procedurilor.

Impactul financiar al deciziei anunțate miercuri este de 52 de milioane de euro, în condițiile în care diferența până la 57 mil. € a fost deja recuperată.

Statele membre sunt responsabile de efectuarea plăților și de controlul cheltuielilor, potrivit PAC, iar Comisia trebuie să se asigure că statele au acționat corect.

Cele 15 state sunt Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Spania, Franța, Italia, Letonia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Finlanda, Suedia și Marea Britanie.

Cea mai mare corecție este individuală este în dreptul Franței, pentru slăbiciuni în sistemul de alocare  a plăților. Pe locurile următoare se află Italia (7,4 mil. €), Polonia (5,8 mil. €) și Portugalia (5,7 mil. €).

Vlad Bârleanu

NICIUN COMENTARIU