7.8 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 15:41
No menu items!

15.000 de brățări electronice, cumpărate în 2022. Primii monitorizați, agresorii din cazurile de violență în familie

spot_img

Autoritățile române vor cumpăra anul acesta primele 15.000 de brățări electronice. Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare proiectul prin care vor fi cumpărate kiturile necesare pentru aceste sisteme.

Ele vor funcționa într-un program pilot, din care vor face parte și peste 500 de polițiști, pe care Ministerul de Interne se pregătește să îi recruteze.

“În a două parte a anului mai exact putem vorbi de implementarea acestui proiect pilot la nivelul a trei județe și București. Deocamdată analizăm, să vedem cum funcționează sistemul, semnalul”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode, la Digi24.

Cei care vor purta aceste brățări sunt cei care primesc ordin de protecție.

“Când se apropie mai mult decât prevăd reglementările legale semnalul va fi transmis automat. De aceea ne trebuie acest soft să putem să transmitem în timp real și în timp real să intervenim. Degeaba este transmis, dacă nu avem echipe, patrule, care să intervină imediat și să oprească o eventuală agresiune”, a precizat ministrul de Interne.

Legea care prevede monitorizarea cu brăţări electronice a fost promulgată în mai 2021. Într-o primă etapă, monitorizarea electronică se va aplica în sistem pilot, pentru cazurile de violenţă domestică în care a fost emis un ordin de protecţie.

Anul trecut au fost peste 45.000 de agresiuni în familie, iar numărul celor care au încălcat ordinele de protecție a crescut cu 18%.

                                                                                                                    Adina Silav