3.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 9:37
No menu items!

100 de localităţi nu au experţi electorali la alegerile locale

spot_img

475 de persoane mai sunt necesare pentru a ocupa posturile de experți electorali din 98 de localități și două sectoare ale Capitalei.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru a declarat că anul acesta s-a înregistrat un deficit mare de cereri.

Conform AEP, în 10 localităţi nu s-a depus nicio cerere, iar în alte 31 de localităţi din Dâmboviţa, nu există nici un expert electoral pentru alegerile locale din iunie. Alte judeţe în care există aceeaşi situaţie sunt Argeş şi Constanţa, cu câte 8 localităţi, Vrancea cu 6 localităţi şi Teleorman şi Ialomiţa, cu câte 5 localităţi. Şi în sectoarele 1 şi 5 ale municipiului Bucureşti nu s-a înregistrat nicio cerere pentru expert electoral.

Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de AEP. Persoanele care vor să devină expert electoral nu trebuie să facă parte din niciun partid politic şi nu poate avea antecendente penale, dar nici să fie cercetate, urmărite penal, sau judecate. Dacă nu au mai făcut parte din Corpul experţilor, cei care vor să fie expert electoral trebuie să dea un examen scris la AEP, în care să îşi dovedească toate cunoştinţele despre vot şi legislaţia necesară.

S. Marinescu