15 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 1:25

100 de avertizări de furtuni și inundații, în 48 de ore. Peste 3.000 de pompieri, polițiști și jandarmi au intervenit

spot_img

Mii de pompieri, polițiști și jandarmi au intervenit, în ultimele 48 de ore, în sprijinul populației și pentru înlăturarea efectelor inundațiilor, după ce meteorologii și hidrologii au emis 100 de avertizări/atenționări privind fenomene meteorologice periculoase.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, că nu mai este în vigoare nicio avertizare de precipitații, însă mai sunt emise atenționări hidrologice, condiții în care forțele MAI rămân în continuare mobilizate.

Potrivit oficialilor MAI, în ultimele 48 de ore au fost emise 100 de avertizări meteorologice și hidrologice, care au vizat cea mai mare parte a țării, 50 dintre acestea fiind cu efecte imediate.

“Pentru prevenirea situațiilor de urgență, în această perioadă s-a ridicat capacitatea operațională a unităților de pompieri din județele vizate de atenționări și s-au trimis efective suplimentare în zonele afectate de inundații, prin manevre de forțe realizate la ordinul ministrului Petre Tobă, din județele fără probleme către județele Caraș Severin, Timiș, Bacău și Neamț”, se arată în comunicatul MAI.

Astfel, în județul Caraș Severin au fost dislocați suplimentar 50 de pompieri din Dolj, București și Mehedinți cu 12 mijloace de intervenție; în județul Timiș – pompieri din Hunedoara, Bihor și Arad cu 16 motopompe și autocamioane; în județul Bacău – 33 de pompieri cu 23 de mijloace de intervenție din Călărași, Covasna, Prahova, Harghita, Ialomița și de la unitatea Ciolpani, iar în județul Neamț – 20 de pompieri cu 7 motopompe și camioane din Cluj și Mureș.

„Pentru asigurarea intervenției operative și limitarea efectelor acestor fenomene periculoase au acționat peste 3.000 de pompieri, polițiști și jandarmi, cu 1.536 de mijloace de intervenție constând în motopompe de mare capacitate, bărci, autospeciale și autocamioane.

La acest moment, toate persoanele evacuate în cursul zilei de ieri s-au întors la locuințele lor”, se mai precizează în comunicatul MAI.

În județele aflate încă sub avertizări hidrologice rămân activate grupele operative ale inspectoratelor județene pentru situații de urgență. De asemenea forțele detașate marți în județele afectate de inundații rămân în teren până la normalizarea situației.

În noaptea de marți spre miercuri și miercuri dimineață, pompierii, jandarmii și polițiștii au acționat, alături de autoritățile locale pentru protejarea populației, pentru supraînălțarea digurilor și pentru scoaterea apei din locuințe, curți și grădini.

În localitatea Gătaia, din județul Timiș, se lucrează la supraînălțarea digului cu saci de nisip, având în vedere avertizarea hidrologică Cod roșu, care vizează râul Bârzava.

“Efectivele MAI rămân în continuare mobilizate până la normalizarea situației în toate localitățile, acordând sprijin populației și autorităților locale pentru înlăturarea efectelor inundațiilor”, mai arată reprezentanții MAI.

R.D.