28.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 17:03
No menu items!

10 lucruri fascinante despre corpul tău

spot_img

10 lucruri fascinante despre corpul tău

Atunci când corpul funcționează, diferite procese majore se petrec, dar pentru că sunt atât de bine puse la punct ne este imposibil să le simțim sau detectăm, potrivit efemeride.ro.  Pentru a înțelege mai bine funcționarea organismului, vă prezentăm câteva lucruri fascinante despre corpul uman.

1. Consumul energetic al creierului este același ca al unui bec de 10 wați. Într-o zi de activitate, creierul uman consumă aproximativ 200 de kilocalorii, ceea ce este echivalentul a 10 wați. Această cantitate de energie este infimă în comparație cu procesele atât de complexe pe care le realizează creierul uman.

2. La fiecare 7 ani corpul se reînnoieşte. Milioane de celule mor în fiecare clipă în organismul omului. Întreg procesul de înlocuire al celulelor moarte durează în medie circa 7 ani, ceea ce înseamnă că niciodată omul nu este ceea ce a fost.

3. Viteza impulsurilor nervoase este foarte mare. Se preconizează că impulsurile nervoase circulă cu peste 350 de kilometri pe oră. Aceasta este viteza cu care rulează și o mașină de Formula 1.

4. Vasele de sânge însumează peste 160.000 de kilometri. Dacă ar fi să adunăm lungimea tuturor vaselor de sânge din organism am ajunge la impresionanta lungime de 160.000 de kilometri.

5. Celulele din corpul tău sunt conduse de gândurile tale. Specialiștii au determinat că fiecare celulă din corpul uman reacționează atunci când un gând este emis. Din această cauză se spune că suntem ceea ce gândim.

6. Fiecare om are o amprentă unică a limbii. Precum amprenta mâinii, limba este un organ unic a cărui textură și forma diferă de la om la om, potrivit perfecte.ro.

7. Corpul este mai înalt dimineața decât seara.  Corpul uman se mărește cu un centimetru și jumătate dimineața, datorită fluidelor dintre discuri, care se “incarcă” în timp ce dormim. De-a lungul zilei, nivelul fluidelor scade, pe măsură ce discurile se comprimă, astfel încât corpul pierde înălțimea suplimentară.

8. Piciorul are cea mai groasă piele din întregul corp. Pielea tălpilor și a mâinilor are 4 milimetri de grosime, fiind cea mai groasă de pe întregul corp omenesc.

9. Corpul nostru poate produce aspirină. Dacă mănânci fructe și legume, ți-ai putea ajuta corpul să fabrice aspirina. Descoperirea, publicată în „Journal of Agriculture and Food Chemistry”, indică faptul că subiecții care au primit acid benzoic, o substanță naturală întâlnită în fructe și legume, și-au putut produce propiul acid salicilic, componenta principală a aspirinei, cea care conferă proprietăți antiinflamatorii și analgezice banalei pastile.

10. Oamenii strălucesc în intuneric. Camere ultra-sensibile au captat micile cantități de lumină emise de corpul uman. Cercetătorii japonezi au dat publicității imaginile uimitoare cu corpurile care „strălucesc” – ei au numit acest fenomen „bioluminescență”.

C.A.