14.6 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 13:35
No menu items!

10 beneficii ale antrenamentului asupra creierului

spot_img

 creier

E cunoscut deja faptul că atunci când te antrenezi, nu numai că te simți mai bine fizic, dar te simți mai bine și mental. Nu îți ajuți doar corpul, ci și mintea.

Iată 13 beneficii pe care le are antrenamentul asupra minții si pe care probabil nu le știai, recomandate de instructorul de fitnes Valentin Bosioc, pe site-ul său:

1. Antrenamentul reduce stresul. Antrenamentul crește concentrația de norepinefrină, care ajută creierul să reacționeze cum trebuie în caz de stres.

2. Antrenamentul îți îmbunătățește starea de spirit, te face mai fericit. Multe studii au demonstrat că antrenamentul te face mai fericit. Unii medici recomandă celor cu depresie sau anxietate să înceapă să facă mișcare.

3. Antrenamentul îți crește încrederea în propria persoană. E cunoscut faptul că cei care fac sport au o mai mare încredere în forțele proprii și în imaginea proprie. Indiferent de kilogramele pe care le ai, doar faptul că ai început să faci mișcare, te face mai încrezător/încrezatoare și te face să te simți mai bine în propriul corp.

4. Antrenamentul previne declinul cognitiv. Nu ne place să auzim, dar e cunoscut faptul că pe măsura ce înaintăm în vârstă, creierul nostru devine mai leneș, ezită din ce în ce mai mult. Studiile demonstrează faptul că dacă te antrenezi mai ales între 25 și 45 de ani, creierul tău devine mai rezistent și declinul cognitiv care de obicei începe pe la 40/45 ani este întârziat prin ajutorul dat hipocampusului (una din cele mai importante părți ale creierului, responsabilă cu învățatul și memoria).

5. Antrenamentul mărește capitalul intelectual. Cercetătorii susțin că exercițiul cardiovascular poate duce la neurogeneză, mai exact poate crea noi celule ale creierului. Antrenamentul intens crește în corp nivelul unei proteine care poate îmbunătăți luarea decizilor, poate duce la o gândire mai ascuțită și o putere de concentrare mai mare.

6. Antrenamentul îmbunătățește memoria. Studii recente au demonstrat că cei care fac mișcare în mod frecvent sunt mai agili când vine vorba de a reține ceva din punct de vedere mental.

7. Antrenamentul ajută în lupta cu dependențele de diferite feluri. Se știe că atunci când există un stimulent al plăcerii, creierul produce dopamină. Din păcate, unele persoane devin dependente de dopamină, mai exact de ceea ce produce dopamina, cele mai frecvente cazuri fiind alcoolul sau drogurile). Mișcarea poate ajuta în cazul acestor dependențe, deoarece în timpul mișcării se produce dopamină.

8. Antrenamentul îmbunătățește starea de relaxare. După antrenament ai un boost de energie, care te face ceva mai activ, însă după câteva ore, corpul intră în starea de relaxare, sângele se calmează, semn că e timpul pentru somn. Foarte mulți folosesc antrenamentul de seară pe post de somnifer ;).

9. Antrenamentul te face mai productiv. Studii recente atestă faptul că atunci când cineva e în pană de idei și ia o pauză de miscare, devine mai productiv și câștigă mai multă energie și putere de muncă. Persoanele care reușesc să își facă timp pentru mișcare, chiar dacă au un program foarte încărcat, sunt mult mai avantajate decât cele sedentare/semisedentare, chiar dacă acestea par la prima vedere că au mai mult timp liber.

10. Antrenamentul crește creativitatii. Cei care fac mișcare frecvent, vor fi întotdeauna mai creativi și cu mai multe idei pregătite în orice situație.

R.M.