10.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 11:15
No menu items!

1 octombrie, Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân

spot_img

cancer la san1

1 octombrie este Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân, iar întreaga lună este dedicată unor  acțiuni ce au ca scop conștientizarea pericolului reprezentat de această maladie peste tot în lume.

Cancerul mamar este unul dintre cele mai întâlnite forme de cancer (1din 8 femei se confruntă de-a lungul vieții cu această afecțiune), iar dacă apare la o vârstă mai tânără are o evoluție mai rapidă decât atunci când apare după 40 de ani. Cancerul mamar poate fi vindecat dacă este diagnosticat în fază incipientă, la dimensiuni sub 1 cm.

Această formă de cancer nu produce durere si nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii și poate fi prevenit începând cu propriile obiceiuri sănătoase. Iată câteva metode care te pot ajuta să previi această maladie:

Elimină cafeaua și cafeina, deoarece acestea conțin metilxantină. Ciocolata are teobromină, ambele substanțe fiind derivate din xantină, un stimulent asociat cu crearea țesuturilor fibroase de la nivelul sânilor, mult prea dense decât ar fi sănătos.

Nu consuma carne roșie în exces, pentru că poate conține hormoni din cei cu care au fost hrănite animalele, care se transmit și rămân în corpul tău și au efecte nocive. Totodată, excesul de grăsimi din carnea roșie împiedică descompunerea estrogenului și a toxinelor.

Consumă iod dacă ai o densitate prea ridicată la nivelul sânilor, în cantitate zilnică de  150 si 300 mg.

Mănâncă broccoli, varză sau conopidă, deoarece conțin un compus care ajută ficatul să descompună estrogenul și alți componenți nocivi, astfel încât organismul reușeste să se detoxifice.

Autoexaminează-te. Trebuie efectuată după menstruație și constă în palparea și examinarea sânilor.

Fă-ți o ecografie mamară deoarece te poate ajuta să descoperi din timp orice nodul, chiar înainte de a fi palpabil.

C.A.