26.1 C
București
miercuri, 17 august 2022 - 1:04
No menu items!

1 Mai cu zăpadă de peste un metru la Bâlea: Risc de avalanșe în Munții Făgăraș

spot_img

Risc de avalanşă şi zăpadă de 1,5 metri la Bâlea Lac

Salvamontiștii sibieni au anunțat că riscul producerii avalanșelor la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș este foarte ridicat și îi sfătuiesc pe turiști să evite sporturile de iarnă, în ultimele 24 de ore înregistrându-se „o avalanșă de mari dimensiuni” la Bâlea Lac, fiind cea mai mare înregistrată în cursul acestui an, potrivit şefului Salvamont Sibiu, Adrian David.

Adrian David a precizat că stratul de zăpadă la Balea Lac măsoară 114 centimetri și este foarte instabil, în ultimele 24 de ore înregistrându-se „o avalanșă de mari dimensiuni”.

În cursul zilei de ieri (marți – n.r,) în zona Bâlea s-a produs o avalanșă care, din fericire, nu a surprins nicio persoană, dar care reprezintă un indicator important al stabilității stratului de zăpadă. Avalanșa a avut loc într-o zonă în care se schiază foarte mult. Stratul de zăpadă pe linia de rupere avea peste un metru și jumătate și a curs zăpada până la nivelul solului, în condițiile în care acest strat s-a încărcat cu apă prin topirea zăpezii

 Adrian David, Șeful Salvamont Sibiu

Șeful Salvamont Sibiu precizat că, în vedere prevenirii accidentelor montane, recomandă turiștilor să nu urce pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a Munților Făgăraș și, de asemenea, să evite practicarea sporturilor de iarnă în aceasta zonă.

C.A.