16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:07
No menu items!

1 Decembrie. Românii sunt frumoși! GALERIE FOTO EXCLUSIV

spot_img

Steaguri tricolore, flori, baloane, costume populare, zâmbete. Azi, nimeni nu e trist, românii au ieșit cu toții în stradă. Sărbătoarea Zilei Naționale a României a reprezentat, ca în fiecare an, un prilej de mare bucurie pentru noi. Mii de oameni au ținut să asiste la defilarea de la Arcul de Triumf, printre aceștia fiind și foarte mulți străini: chinezi, vietnamezi, turci, evrei, etc.

Bucureștenii s-au trezit dis-de-dimineață și au venit cu mic cu mare din toate colțurile Capitalei. Tineri, bătrâni care se sprijineau în bastoane, mame cu bebeluși de câteva luni în brațe ori în cărucioare, copii curioși să vadă avioanele, mașinile, soldații. Măsurile de securitate au fost stricte, jandarmii au controlat corporal și în genți toate persoanele care au pătruns în zona Pieței Arcului de Triumf

Diana are 5 ani și a străbătut tot Bucureștiul ca să ajungă aici cu bunica ei. Îi place cum cântă fanfara militară, dar cel mai mult admiră avioanele care trec pe de-asupra. „Tata e pilot, dar nu conduce un avion din ăsta, are altă formă și altă culoare. Duce oameni cu el.”, zice ea, mândră.

Alături, mai mulți tineri care și-au pictat culorile steagului pe obraji, strigă: „România! România! România! Unire cu Basarabia!” Fanfara militară începe să intoneze Imnul Național. Un bătrânel îmbrăcat cu o haină militară lăcrimează și-și face semnul crucii.

Pentru a putea vedea cât mai bine coloanele de militari, tehnica de luptă, unii dintre bucureșteni s-au cocoțat prin copacii de pe marginea străzii, pe gardurile metalice din jurul pieței, pe toaletele ecologice și stâlpii de iluminat sau pe umerii prietenilor. Înghesuiala a fost de nedescris și toate străzile adiacente blocate de jandarmii care au interzis oamenilor să traverseze bulevardul pe tot parcursul manifestării.

După ora 11, în momentul în care președintele Traian Băsescu a salutat Garda de Onoare, mai multe persoane au început să strige: „Jos Băsescu!” „Huoooo!” şi „Ruşine! Ruşine să vă fie! „România! România! Ole! Ole!”. În timpul scandărilor, muzica militară de la difuzoarele amplasate în piaţa Arcului de Triumf a fost înlocuită cu muzică ambientală. Ca să calmeze spiritele.

La fel s-a întâmplat și atunci când Băsescu a părăsit piața, dispozitivul de jandarmi reușind să facă față cu greu mulțimii care încerca să pătrundă pe carosabil fluierând și huiduind.

La sfârșitul ceremoniei, pe spațiul verde de lângă intersecția Bulevardului Aviatorilor, vizavi de intrarea în parcul Herăstrău, câțiva tineri au avut inițiativa de a le ura românilor „La mulți ani”, într-un mod original. Ei au adus niște pancarte pe care scria cu litere de-o șchioapă: „Românii sunt frumoși”. Aceștia i-au invitat pe trecători să se pozeze cu ele și să lase un mesaj scris. Printre cei care au dorit să facă această urare românilor de ziua lor am întâlnit și o tânără vietnameză. Vivi, studentă-bursieră în București la Facultatea de limbi străine, este îndrăgostită de țara noastră. Pasionată de fotografie, ea consideră că românii sunt frumoși și oameni de treabă. Îi plac mult obiceiurile și tradițiile noastre și, de asemenea, are o mare admirație pentru stațiunile montane de pe Valea Prahovei. Ne-a spus că a fost la Bușteni și că i-a plăcut foarte mult peisajul.

Dana Fodor Mateescu