13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 0:05
No menu items!

„Famiglia” ROMATSA. Soți, soții și copii sunt angajați la instituția de stat pe salarii de lux

spot_img

ROMATSA

Compania ROMATSA, instituția care ar fi trebuit să localizeze avionul pilotat de Adrian Iovan, adăpostește, de ani de zile, clanurile din aviație. Peste 200 de angajați, plătiți cu salarii cuprinse între 2.000 și aproape 7.000 de euro pe lună, legați prin relații de rudenie și prin sistem politic clientelar, își duc veacul prin ROMATSA. 

Pe lângă cei aproximativ 200 de salariați, sunt nouă directori. Separat de cei nouă directori funcționează cinci servicii și trei compartimente strict în subordinea directorului general al ROMATSA. De asemenea, în cele șase Direcții din ROMATSA funcționează alte 24 de servicii și compartimente.

Aleodor Frâncu, fostul director general al ROMATSA era șeful soției, Adriana Frâncu, angajată la Serviciului Investiții. Şi fostul director al Aeroportului Otopeni, Gabriel Ţară, are soţia şi fiica angajate la ROMATSA. Iar din vara anului 2012, când secretar general la Ministerul Transporturilor a fost numit Tiberiu Bărbulețiu, şi soţia acestuia a fost angajată tot la ROMATSA. Iar la începutul acestui an, una dintre fiicele lui Tiberiu Bărbulețiu a fost angajată şi ea la ROMATSA.

Sursa Zilei a intrat în posesia organigramei stufoase a Administrației Române a Serviciilor de Trafic Aerian-ROMATSA. Dacă la nivel național, instituția are aproximativ 1.500 de salariați, în cele șase direcții de la nivelul central, sunt 9 directori și aproximativ 200 de oameni.

Direcțiile din ROMATSA au fost „sparte” în 32 de servicii, compartimente și un centru de coordonare. Pe lângă controlorii de trafic și alți specialiști din aviație, în organigrama ROMATSA regăsim diferite funcţii de birou, inventate special pentru soții , copii, iubite și foști consilieri de la Ministerul Transporturilor.

Nepotismul din ROMATSA pleacă chiar de la nivelul fostului director general ROMATSA, Aleodor Frâncu. La Sserviciul Investiții este angajată Adriana Frâncu, soția sa.

De-a lungul timpului, în cadrul ROMATSA s-au angajat și alte familii, după cum reiese din organigramă.

Gabriel Țară este unul dintre cei mai longevivi directori de la Aeroportul Otopeni. După numirea altui manager, Gabriel Țară și-a găsit un post de consilier. Soția acestuia, Luminița Țară și fiica acestuia, Adriana Gabriela Țară au rămas la ROMATSA. Soția este contabil șef şi a avut, în 2012, un venit anual de peste 293.000 lei, iar fiica, Adriana Ţară, este angajată în Serviciul Analiza Performanței și Benchmarking.

O altă angajată „surpriză” de la ROMATSA este Monica Bărbulețiu, soţia secretarului general al Ministerului Transporturilor, Tiberiu Bărbulețiu. Dacă în declarația de avere a acestuia din 2012, soția apărea angajată la firma Încoronării Cons SRL, din Alba, anul trecut, Monica Bărbulețiu apare angajată ca referent la ROMATSA, de unde a încasat peste 44.000 de lei. Surse din Ministerul Transporturilor ne-au declarat că, la începutul acestui an, Tiberiu Bărbulețiu şi-a angajat şi una dintre fiice la ROMATSA.

Și familia Kramer este reprezentată bine la Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian-ROMATSA. Radu Kramer, fost director economic al ROMATSA, este acum angajat în Compartimenul Audit Intern, iar fiul acestuia, Alexandru, este în același birou cu Adriana Țară, la „Analiza performanţei”. Soţia lui Radu Kramer,  Mădălina Kramer, lucrează în Serviciul FAB Danube din aceeaşi companie.

Și familia Catrina a prins rădăcini în ROMATSA. Soțul, Gheorghe Catrina este angajat în compartimentul Civil-Militar, iar sotia, Ana Catrina, figurează în cadrul Serviciului Managementul Activității de Rută.

Pe lângă familii, la ROMATSA sunt angajați și foști consilieri de la Ministerul Transporturilor. Consiliera și șefa de cabinet a fostului ministru al transporturilor, Radu Berceanu, Cristina Palloș, este angajată la ROMATSA în Serviciul FAB Danube.

ROMATSA Schema

Ramona Mănescu a început verificările la ROMATSA

Surse din Ministerul Transporturilor ne-au declarat că ministrul Ramona Mănescu a cerut un amplu control la ROMATSA. „Cel mai mic salariu la ROMATSA este de aproximativ 2.000 de euro/lună. Corpul de Control al Ministrului Transporturilor verifică situația privind angajările de la ROMATSA. Au fost luate la puricate toate documentele de la resurse umane și din compartimentele subordonate directorului general”, ne-au explicat sursele ministeriale.

Ștefan Etveș