13.1 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 1:00
No menu items!

”Samsarii” în retrocedări au primit 7 miliarde de euro. Cei mai mulți bani au ieșit din țară

spot_img

”Samsarii” în retrocedări au primit 7 miliarde de euro. Cei mai mulți bani au ieșit din țară

Suma acordată celor care au cesionat drepturile litigioase pe casele naționalizate – ”samsarii” – este de aproape 60% din valoarea totală a despăgubirilor acordate în ultimii ani și se ridică la peste 7 miliarde de euro. Datele sunt cuprinse într-un raport prezentat de premierul Victor Ponta, care stă la baza proiectului legii caselor naţionalizate pentru care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament.

Potrivit documentului, adevărații proprietari, inclusiv urmași de drept, sunt foarte puțini din totalul beneficiarilor restituirilor. Mai mult, statul român nu a câștigat mai nimic de pe urma acestui proces. Asta fiindcă majoritatea sumelor restituite până acum prin Fondul Proprietatea au ieșit din țară, respectiv 3 miliarde de euro, la beneficiari din afara României, față de un miliard de euro restituiți beneficiarilor din țară.

Raportul mai notează că peste 9.000 de imobile s-au restituit deja fără să se țină cont de cele în care funcționau școli, grădinițe sau spitale. În această situație este și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, solicitată spre retrocedare. Acesteia i se adaugă Facultatea de limbi străine din București, Liceul Dinu Lipatti și Liceul de Artă Nicolae Toniza, ambele din Capitală.

Pe listă se mai află și Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea, Seminarul Teologic din Curtea de Argeș, Universitatea 1 Decembrie 1919 din Alba Iulia și Colegiul Național Silvania din Zalău.

Proiectul de lege prevede că restituirile în natură vor fi operate până în 2016. Despăgubirile băneşti sunt eşalonate chiar şi pentru cei care au deja decizii definitive.

Iniţial, proiectul prevedea o impozitare de 85% a samsarilor de titluri litigioase. Acum, noul proiect prevede plafonarea profitului pe care un samsar îl poate obţine din valorificarea drepturilor litigioase. În plus, statul nu va plăti în acest an niciun leu despăgubiri, nici măcar pentru cei cu decizii definitive.

Cosmina Croitoru